Gorillan Hissar (Prince Buster)



Gorillan inleder: "Prince Buster är en av förgrundsgestalterna inom ska och rocksteady, och att utelämna denne pionjär vid en diskussion om Jamicas musikscen vore otänkbart. Buster inledde sin karriär som sångare under 50-talet, men är lika känd som producent; hans produktionsdebut skedde genom "Little Honey" från 1960 (anses vara den första låt som bygger på den rytm, som i dag förknippas med ska). Skivdebuten inträffade endast två år senare, vilket blev en stor succé - en av hans första låtar "Hey Got to Go" skrevs för övrigt tillsammans med Derrick Morgan! Den mest kända av de tidiga hitlåtarna är dock "Madness" - lyssna! Härefter följde sedan hit efter hit med klassiker som "One Step Beyond" och "Al Capone".

Gorillan fortsätter: "Genom rocksteadyn förändrades emellertid Jamaicas musikklimat i mitten av 60-talet, och samtidigt växte den s.k. "Rude Boy"-kulturen fram; den nya riktningen anammades genast av Prince Buster, och ett av hans allra bästa rocksteady-album från denna period är 1967 års "Judge Dread Rock Steady" för Bluebeat (låg bakom de flesta av hans 60-tals inspelningar). En självklar favorit är annars liveversionen av "Wash Wash" - se och lyssna! Under de följande åren fortsatte Prince Buster att skapa hits, men 1973 upphörde han plötsligt med musiken, vilket bl.a. berodde på hans inställning gentemot den framväxande Rastafarikulturen, som var en viktig del av den s.k. roots reggaen".

Gorillan avslutar "Trots att Prince Buster gav upp musiken i början av 70-talet upphörde han inte att influera andra musiker, vilket bl.a. blev tydligt i slutet av årtiondet då Storbritannien upplevde en ska-renässans (Madness tog t.o.m. sitt namn efter hans mest kända hit och The Specials utgick ifrån "Al Capone" för sin debutsingel "Gangsters"). Det skulle dock dröja ända tills slutet av 80-talet innan han gjorde comeback."

Prince Busters MySpace

Kommentarer
Postat av: TP

Prince Buster var precis som du säger en pionjär som influerade mängder av musiker både på Jamaica och i övriga världen. Jag som älskade den smittande skaboomen när sjuttiotal blev åttiotal har senare med god aptit inmundigat rötterna med Prince Buster i spetsen. Halkade för en tid sen på ett underbart klipp på Youtube där Buster uppträder tillsammans med Suggs hos Jools Holland och dessutom med Georgie Fame klinkande i bakgrunden. Vilka låtar? Madness å Enjoy yourself såklart!

http://www.youtube.com/watch?v=MgxlNP11cQc

2008-09-08 @ 22:07:27
URL: http://skivgrisen.blogspot.com/
Postat av: Gorillan

Det kan aldrig bli för mycket Prince Buster :) Tack för tipset!

2008-09-08 @ 22:33:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0