62-61

Gorillan säger: "På 62:a plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas The Heptones "Sea of Love" från debutskivan "On Top" från 1970 - lyssna! Men i ärlighetens namn är jag inte säker på huruvida låten getts ut som singel under ett tidigare skede, men jag vet däremot med säkerhet att Phil Phillips gav ut originalet 1959, vilket blev hans största hit - lyssna! (kan även passa på att tipsa om Tom Waits version från 1989). På 61:a plats återfinns krautlegenderna Faust, som här representeras genom öppningsspåret till deras tredje album "Faust IV", dvs. "Krautrock", som mer eller mindre är den perfekta introduktionen till just krautrock. I detta sammanhang kan det även vara lämpligt att länka till listan över de 8 bästa krautalbumen".

The Heptones MySpace

Att krypa till korset...

Gorillan säger: "För ett par dagar sedan deklarerade jag indirekt årsbästalistornas meningslöshet - självfallet håller jag på att sammanställa en sådan! Men för att inte hamna i ett virvarr av redan nämnda album eller låtar, tänkte jag lista 2008 års 8 bästa EP-skivor. Detta beror naturligtvis på formatets storstilade comeback under året". 


The Zombies "She's Not There"

Gorillan säger: "The Zombies är utan tvekan ett av 60-talets mest underskattade popband, och det är uppenbart att Violens lyssnat på dem, och för guds skull följ deras exempel genom att ta del av deras suveräna singel "She's Not There" - se och lyssna! Och den här låten är för övrigt tillägnad Gustav, som var vänlig nog att tipsa om deras kommande Sverigespelning på Debaser Medis den 5 mars".

Violens

Gorillan säger: "För ungefär ett par månaders sedan tipsade jag om New York-gruppen Violens debutsingel "Already Over", och tillsammans med deras låt "Doomed" kändes det såsom de hade funnit en egen nisch bland alla experimentella Brooklyn-band - de var helt enkelt traditionella i sitt uttryck! Men för ett tag sedan hörde jag deras senaste låt "Lightning Lightning", som skiljde sig radikalt från nämnda låtar genom att vara mer bombastisk och new wave-aktig - lyssna! Inte riktigt vad jag hade hoppats på. Kan förresten tipsa om videon till "Doomed" - se och lyssna!".

Violens MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "För er som vill fördjupa er i Groupers musikaliska katalog, kan jag tipsa om den nya återutgåvan av Liz Harris och Inca Ores, dvs. Eva Saelens splittkassett från förra året, där de spelade in ett antal låtar vardera; det är dock inte lätt att avgöra när låtarna avlöser varandra. Inspelningen släpps nu officiellt på cd genom Acuarela Records, och borde tilltala alla som gillade Groupers "Dragging a Dead Deer Up a Hill" från tidigare i år.

64-63

Gorillan säger: "På 64:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna återfinns "3E" av New York-bandet Mars - lyssna! Och de är främst ihågkomna för att ha varit med på Brian Enos "No New York"-samling, som var menad att definiera subgenren no wave. På 63:e plats hittas John Cales makalösa "Sudden Death" från 1975 års "Helen of Troy", och detta är en som låt avslutar skivan på ett alldeles lysande sätt. Har ni hört Cales album "Paris 1919", så är det här raka motsatsen".

Mars MySpace

Rainbow Arabia "Omar K"Gorillan säger: "Musikjournalister talar ofta om afropop, men mer sällan om någon motsvarighet till mellanöstern; detta borde dock förändras genom Rainbow Arabias singel "Omar K" b/w "Let Them Dance" - lyssna! (som nyligen släpptes i en limiterad utgåva av Merok Records). Bandet består av den kaliforniska duon Danny & Tiffany Preston".


Door-to-Door ManiacGorillan säger: "Även om det allra bästa med Johnny Cash skådespelardebut är titeln på själva filmen, så tillhör det ändå allmänbildningen att ha sett detta hårdkokta drama, åtminstone trailern - se och lyssna! Filmen hade premiär 1961, men när den lanserades i Europa döptes den om till "Five Minutes to Live", vilket naturligtvis var ett stort misstag. Filmen i sig kretsar kring gangstern Johnny Cabot, som har problem med rättssystemet".

Portrait Painters "Forgive/Forget"Gorillan säger: "Jag har mer eller mindre tröttnat på all den ångest och desperation som de flesta göteborgsbaserade indieband envist håller fast vid, och det allra senaste exemplet utgör Portrait Painters nya singel "Forgive/Forget" - lyssna! Är jag ensam om denna ståndpunkt?!".

Gorillan Predikar (låttips)

  The Times - I Helped Patrick McGoohan Escape
Ed Ball från Television Personalities...
  The Pooh Sticks - I Know Someone who Knows Someone who Knows Alan MacGee Quite Well
En låttitel som fortfarande verkar ha relevans...
  Television Personalities - I Know Where Syd Barrett Lives
Från 1980 års album "And Don't the Kids Just Love It" - lyssna!
  O Level - We Love Malcolm
Ytterligare ett Ed Ball-projekt - lyssna!
  The Exciters - Blowing Up My Mind
Svårt att undvika dessa soullåtar - lyssna!
  Boyracer - A Rockabilly Ruse
Med förflutet i Sarah- och Slumberland Records - lyssna!
  The June Brides - I Fall
En av Phil Wilsons större stunder...
  The Clouds - Get Out of My Dream
Underskattat band från Glasgow...
 

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela. "Nu finns möjligheten att beställa WAVVES debut-LP via Fusetron, men den kommer tyvärr inte att inkludera "So Bored" eller "Wavves" - lyssna! Dessa ges däremot ut nästa år när uppföljaren släpps av De Stilj (debuten ges ut genom Woodsist)".

Robert Wyatt "I'm a Believer"

Gorillan säger: "Wyatts överraskande cover av The Monkees hit "I'm a Believer" från 1974 är en kul parentes i en fantastisk popkarrär, som inte verkar vara över än på ett tag - lyssna! Och det är väl ingen nyhet att Wyatts album ges ut på nytt genom Domino (bland favoriterna hittas bl.a. 1974 års "Rock Bottom" och 1997 års "Shleep")".

En sann kultursnobb...

Gorillan säger: "I går satt jag och läste Cormac McCarthys omskrivna "The Road" på tåget hem från Lidköping, och till höger kunde jag inte låta bli att lägga märke till en kvinna som läste Liza Marklunds senaste deckare "En plats i solen". Hon lyssnade dessutom på musik, och jag kunde inte låta bli att fundera över hennes musiksmak; jag sonderade mina fördomar och kom fram till att hon förmodligen gillade alltifrån Lars Winnerbäck till Kent. För att råda bot på min växande nyfikenhet var jag tvungen att fråga, och svaret blev Robert Wyatt. Jag satte mig tyst igen, och fortsatte att läsa min prisbelönta roman".

Gorillan tillägger: "På tal om kultur, så kan jag meddela att The Knife ska medverka i en opera, där huvudtemat är Charles Darwins "Om arternas uppkomst" (150 års jubileum nästa år). Detta sker bl.a. tillsammans med teatergrupen Hotel Pro Forma, och har fått namnet "Tomorrow In a Year". I september nästa år sker premiären, men läs mer på kulturbloggen".

Nico "Chelsea Girls"

Gorillan säger: "Att se Nicos framträdande på legendariska Chelsea Hotel är både gripande och fascinerande, främst för att det är omöjligt att blunda för hennes destruktiva liv - se och lyssna! Oavsett åsikter om denna liveversions utförande, så borde ingen förbli oberörd".

Gorillatankar

Gorillan har inga som helst planer på att sammanställa någon lista över årets bästa album, mest inflytelserika EP eller årets singel. Men är ni ändå intresserade, så hänvisar han er naturligtvis till tidigare inlägg; är behovet fortsatt stort med stigande abstinens som resultat, så hänvisar han er till kvällspressen eller dagspressen, där utgången tyvärr känns lika förutsägbar som att läsa förra årets årsbästalistor på nytt. Gorillan skulle givetvis kunna sammanställa en egen lista, men han har ingen lust att återupprepa sig själv. Han lockar i stället med listan över 80-talets 100 bästa indiepoplåtar - varför leve i nuet, när man kan leva i det förgångna!/Shadazz 


66-65

Gorillan säger: "På 66:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas Johnny Thunders & the Heartbreakers "Chinese Rocks", som skrevs av Dee Dee Ramone och Richard Hell. Men låten är i första hand skriven av Dee Dee, som hävdar att texten utgör ett angrepp gentemot Hell som såg sig själv som en bättre låtskrivare än Lou Reed (han skulle nämligen överträffa Velvet Undergrounds "Heroin"). Det sägs dessutom att låten handlar om Jerry Nolan från New York Dolls, sedermera The Heartbreakers, som hade stort behov av "Chinese Rocks", dvs. Heroin. Låten har spelats in av Ramones, men originalet står Johnny Thunders & the Heartbreakers för - se och lyssna! På 65:e plats återfinns brittiska Wire, vars tredje singel "Dot Dash" från 1978 hamnat på denna lista, och detta är en av deras mer raka postpunklåtar - lyssna!".

Wires MySpace

Bad Brains "Big Take Over"

Gorillan säger: "Hardcorepionjärerna i Washingtons Bad Brains hade en alldeles unik förmåga att sammanlänka reggae med stenhård punkattityd, vilket bl.a. resulterade i "Big Take Over" från 1982 års självbetitlade debutalbum - se och lyssna! (gillar dock studioversionen bättre)".

Markus Krunegårds andra video...Markus Krunegård - Det är ett idogt jobb att driva ungdomen ut ur sin kropp


Gorillan Predikar (låttips)

   Brain Machine - Eternal Night
Från deras självbetitlade debut - lyssna!
  Animal Collective - Brothersport
De bevisar att de fortfarande är att räkna med...
  Byron Lee & the Dragonaires - Simmer Down 
Ytterligare ett bortfall inom jamicansk musik - lyssna!
  The Hesitations - I'm Not Built That Way
Klassisk soul från Clevland - lyssna!
  Henry's Dress - Hey Allison
Bara för att Slumberland Records är på banan igen...
  The Aislers Set - The Red Door
Av samma orsak som ovan - lyssna!
  Jenny Wilson - Let My Shoes Lead You Forward
Nya albumet sägs släppas i februari...
  Haunted George - Black Rooster
Ytterligare ett tips inför nya albumet...


 


68-67

Gorillan säger: "På 68:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna återfinns ett av 60-talets allra bästa popband, som lyckade med bedriften att bevara sin känsla för smittande melodier ända in på 70-talet, och jag talar givetvis om britpopens urfäder i The Kinks, vars "This Time Tomorrow" är en given favorit - lyssna! (en favorit som jag delar med regissören Wes Anderson). På 67:e plats hittas "Some Misunderstanding" av Gene Clark, som på sätt och vis utgör själva motsatsen till en rak och enkel poplåt - lyssna! Men ta del av texten, som är alldeles briljant".

The Kinks MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "I nästa månad släpper Ariel Rosenberg, alias Ariel Pink nytt material, men detta sker emellertid under det förkortade bandnamnet Haunted Graffiti. Den nya singeln heter "Can't Hear My Eyes" b/w "Evolution's a Lie", och ges ut i en limiterad utgåva av 500 ex. via det nyetablerade skivbolaget Mexican Summer".

Weekend "Class Action"

Gorillan säger: "För att ytterligare mata er med Arthur Russell-relaterad discomusik, tänkte jag publicera Weekends "Class Action", som 1981 gavs ut genom Russells skivbolag Sleeping Bag Records - lyssna! Personligen tycker jag emellertid inte att den är lika bra som ryktet lovar".

Boktips...


(författad av James Young: Bloomsbury 1999)

Glasvegas "Please Come Back Home"Glasvegas - Please Come Back Home

Ram Di Dam

Gorillan säger: "Inom litteraturvetenskapen är det allmänt känt att de romerska författare tog sin inspiration från grekisk litteratur, och de såg inget fel i det - fast det är givetvis allmänmänskligt att skapa utifrån givna föreställningar och fasta mönster! Detta överensstämmer naturligtvis lika bra med moderna förhållanden; ett av de senaste exemplen utgör singelaktuella göteborgsbandet Ram Di Dam, vars nya singel "Flashbacks" hyllas lite varstans för tillfället. Och deras influenser kan främst höras i The Strokes debut. Det är inget fel i det, eller?! I vilket fall som helst, är inte bandnamnet deras bästa tillgång, men musikhistorien är kantad av intetsägande bandnamn, vars fasad "dolt" fantastisk och banbrytande musik".

Ram Di Dams MySpace

Taana Gardner "Heartbeat"

Gorillan säger: "Det är ingen större hemlighet att jag gillar Arthur Russells discokonstellationer, och jag har tidigare publicerat båda hans tolvor för West End Records, dvs. Loose Joints "Is It All Over My Face" och "Tell You (Today)". Men nu är dags för ytterligare ett tips, nämligen Taana Gardners discotolva "Heartbeat (Club Mix)" från 80-talets början - lyssna!".

70-69

Gorillan säger: "På 70:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas "Skylarking" av Horace Andys, som legendariska Studio One gav ut 1972, men innan dess hade emellertid låten redan gjort honom till en storstjärna hemma på Jamaica - lyssna! På 69:e plats åtefinns The Congos underbara "Congoman" från 1977 års klassiska skiva "Heart of the Congos" - lyssna! Ett album som producerades av geniet Lee "Scratch" Perry".

Horace Andys MySpace


Ytterligare en Balearica-samling...Gorillan säger: "Är du inte en av dem som hunnit tröttna på all Balearica, kan jag gladeligen tipsa om Eskimo Recordings nya samling "Cosmic Balearic Beats Volume One". På denna prisvärda skiva samsas 13 tidigare outgivna spår, som samtliga mixats av Skinny Joey (Eskimos vice-vd). Favoriter är bl.a. belgiska Homeruns utmärkta space-disco "The Killer Storm" - lyssna! Men kan även tipsa om deras landsmän i Rubber Room, vars "Cockroach" återfinns på denna samling - lyssna! Kan inte heller låta bli att nämna Ichisans "Radar Pulse Is Sent" - lyssna! Andra som bör lyftas fram är exempelvis Maelstrom, Stratus och Lovelock - men favoriterna är många!".

Eskimo Recordings MySpace

Sister Rosetta Tharpe "Up Above My Head"

Gorillan säger: "Sister Rosetta Tharpe stod för något nytt inom gospelmusiken genom sitt sätt att förena gospel och rock, och tillsammans med Sam Cooke populariserade hon gospelmusiken. Hon blev emellertid ett stort hushållsnamn redan på 30-talet, men fortsatte med musiken ända in på 60-talet, innan hon avled av en andra stroke 1973. En av hennes bästa låtar är "Up Above My Head", som ursprungligen spelades in som duett för brittiska Decca Records med Maria Knight under 40-talet - se och lyssna! (missa inte gitarrsolot)".

Gorillan Predikar (låttips)

  Pale Saints - Sight of You
Från debut-EP:n "Barging in the Presence of God"...
  The Sight Below - Dour
Smått bedårande ambient - lyssna!
  Let's Wrestle - I Wish I Was in Hüsker Dü
I väntan på fullängdsdebuten - lyssna!
  Jackie Edwards - I Feel So Bad
En av Jamiacas bästa soulröster - lyssna!
  Bon Iver - Flume
Och i januari släpps hans nya EP "Blood Bank"...
  The Wave Pictures - Long Island
Ett smakprov från nya "Pigeon EP" - lyssna!
  Pussy Galore - Sweet Little Hi-Fi
Från EP:n "Sugarshit Sharp"...
  The Shaggs - Philosophy of the World
Ett av de första lo-fi-banden...
   
 

  
 

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "För er som väntar på ett nytt album av Franke, kan jag meddela att de släpper sin nya skiva den 14 januari, vilket sker genom Luxury. Detta blir således uppföljaren till hyllade debuten "Optimismens hån", men redan nästa månad ger de ut sin nya singel". 

Kazumasa Hashimoto

Gorillan säger: "En av mina favoritartister när det det rör sig om japansk musik, är Tokyo-födde Kazumasa Hashimoto, som hittills släppt fyra studioalbum. Men denna gång är han aktuell med filmmusiken till hyllade och Cannes-belönta "Tokyo Sonata" (regisserad av Kiyoshi Kurosawa, som främst gjort sig ett namn inom genren j-horror, dvs. en form av japansk skräck). Kurosawas nya film är dock ett mer vardagligt och känslosamt relationsdrama, där Hashimotos melankoliska soundtrack ger en perfekt inramning. I sin stämning liknar ljudbilden exempelvis "Gillia", men där slutar dock likheterna; detta är nämligen traditionell musik, utan elektroniska inslag. Hursomhelst är det musik som berör, och det är bara att tacka japanska skivetiketten Noble Records". 

Kazumasa Hashimotos Myspace

72-71Gorillan säger: "På 72:a plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas George Harrisons "My Sweet Lord" från 1970 års album "All Things Must Pass". Detta var inte Harrisons första soloskiva -vilket jag trodde under en längre tid- utan detta var hans tredje (1968 släppte han däremot sitt första soloalbum, vilket tillika var det första soloalbumet av en Beatles-medlem). Kan även tipsa om Nina Simones tolkning av "My Sweet Lord" från hennes album "Emergency Ward!". På 71:a plats återfinns The Ramones "Blitzkrieg Bop", som öppnar deras självbetitlade debut från 1976 -se och lyssna! Detta är bubbelgumspunk av finaste kvalité".

George Harrisons MySpace

Ride

Gorillan säger: "Under 1990 gav brittiska Ride ut tre EP-skivor, samt hyllade debuten "Nowhere", och tillsammans med Pale Saints debutskiva "The Comfort of Madness", är nämnda inspelningar något av det bästa som producerades under detta år. Bland mina personliga favoriter hittas bl.a. "Like a Daydream" från andra EP:n "Play" - se och lyssna!. Men även "Chelsea Girl" från deras självbetitlade debut-EP - se och lyssna!".

Surf City

Gorillan säger: "Det är alltid intressant när album bemöts på vitt skilda sätt, och för tillfället utgör det tydligaste exemplet Nya Zeeländska indiebandet Surf City, vars 6 spårs-EP "Surf City EP" ges ett medelmåttigt betyg hos dagensskiva, medan amerikanska Stereogum ser dem som ett framtidsnamn; föga förvånnande nämner Stereogum Flying Nun som en stark inspirationskälla, medan Martina Nordman från dagensskiva slår knut på sig själv genom att nämna The Beach Boys. En sak är i alla fall helt säker, och det är att tredje spåret "Dickshakers Union" hämtat sin ljudbild från ständigt albumaktuella Animal Collective. Men vad är er åsikt?!".

Surf Citys MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 18 november spelar göteborgsbandet Love Is All på omtalade The Smell i Los Angeles, vilket borde vara en fjäder i hatten för Josephine Olausson och hennes bandmedlemmar. I morgon släpps dessutom deras uppföjare till hyllade debuten "Nine Times the Same Song", som fått titeln "A Hundred Things Keep Me Up at Night" - lyssna!".

Gorillan Hissar (Woodsist)

Gorillan säger: "Det senaste halvåret har jag tipsat om alltfler band/artister som gett ut sin musik genom amerikanska skivbolaget Woodsist, och bland de mest omtalade hör bl.a. Crystal Stilts, Vivian Girls och WAVVES, men dessa utgör endast en ringa del av etikettens utbud; personligen kan jag även tipsa om grupper som Ganglians, Idle Times, Night Wounds, samt Woods. För tillfälle ser jag dock främst fram emot WAVVES kommande och efterlängtade fullängdsdebut, som tyvärr inte fått något releasedatum ännu". 

Woodsists MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 5 december uppträder amerikanen Peter Broderick i Gbg, och det sker således i samband med hans nya soloalbum "Home" (följer upp "Float" från tidigare år, samt Horse Feathers hyllade album "House with No Home"). Min personliga favorit är emellertid den förstnämnda skivan - lyssna!".

Gorillan Predikar (låttips)

  Days - Simple Thing
Klassisk indiepopo - lyssna!
  WAVVES - California Goth
Ytterligare ett tips från detta enmansprojekt...
  Idle Times - Get Your Feet off the Ground
Suverän singel - lyssna!
  Meneguar - Black Death
Från nya albumet "The In Our" - lyssna!
  Night Wounds - Yellow Line
Ett av mina favoritband för tillfället - lyssna!
  Peter Broderick - Below It
Ena halvan av Horse Feathers...
  Crass - White Punks on Hope
Från underskattade "Stations of the Crass"...
  Matching Mole - O Caroline
En utav Robert Wyatts vackraste låtar...
 

Roxy Music "In Every Dream Home a Heartache"Roxy Music - In Every Dream Home a Heartache

74-73

Gorillan säger: "På 74:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas Joni Mitchells tidlösa "River" från 1971 års "Blue" - lyssna! På 73:e plats återfinns oemotståndliga "Bron-Y-Uar Stomp" av Led Zeppelin, och detta är en låt som sopar banan med bombastiska "Stairway to Heaven" - lyssna! (men det är jag nog ensam om att tycka)".

Led Zeppelins MySpace

Billie Holiday "Fine and Mellow"

Gorillan säger: "Billie Holiday stod för något nytt inom vokaljazzen, och att se hennes sista tv-framträdande i "The Sound of Jazz" 1957 är ett magiskt ögonblick (två år senare avled hon). Det är för övrigt få som kan matcha hennes röst och karisma - se och lyssna!".

Gorillan Hissar (Woody Guthrie)Gorillan säger: "I och med publiceringen av Gene Vincents tolkning av "For Your Precious Love" såg jag en inkörsport till äldre musik, som föregick 60-talets populärkulturella revolution. Och en av de främsta artiserna i detta sammanhang är protest- och folksångaren Woody Guthrie, vars karriär sträckte sig mellan 1930-1956 (året Guthrie genomförde sitt allra sista uppträdande). En av hans mest kända låtar är "This Land Is Your Land" från 1940, som skrevs i anslutning till hans New York-ankomst, men det finns givetvis en enorm låtskatt att upptäcka - både tolkningar och självskrivna! För att endast nämna ett fåtal, kan jag bl.a. tipsa om "Pastures of Plenty", "Talking Dust Bowl" och "Jesus Christ". Guthrie avled sedermera i Queens 1967, vilket sörjdes av en helt ny generation av folksångare, som upptäckt honom genom Dylan och Pete Seeger".

Woody Guthries MySpace

Hari and Aino "A Considerate Kind of Home"

Gorillan säger: "För ett tag sedan yrade jag om Stockholms vitaliserade indipopescen, där The Pale Corners och Parker Lewis stod för en behövlig injektion, men jag kan även nämna Hari and Aino, som är aktuella med fina singeln "A Considerate Kind of Home" för Miami-baserade Cloudberry Records - lyssna! De lyckas inte inte nå upp till Emil Johanssons enmansprojekt Parker Lewis eller The Pale Corners, men fungerar ändå bättre än de flesta svenska indieband".

Ett oväntat låtval...Gene Vincent - For Your Precious Love


76-75

Gorillan säger: "På 76:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas Dead Boys klassiska punkanthem "Sonic Reducer" från 1977 - lyssna! Och detta är en av CBGB:s mest minnesvärda liveakter. På 75:e plats återfinns The Slits "Typical Girls", som utgör en helt makalös mix mellan dub och punk, och till råga på allt excentriska sångerskan Ari Up". Låten finns med på 1979 års "Cut", och släpptes således två år efter Dead Boys "Young Loud and Snotty", där "Sonic Reducer" hittas". 

The Slits MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Har inte riktigt förstått mig på Chairlift från Brooklyn, och deras debut "Does You Inspire You" lämnar en hel del till övers, men jag gillar trots allt sångerskan Caroline Polachek - nu ryktas det om en soloskiva! Den kanske kan ändra min aviga inställning".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "I förförra inlägget nämnde jag Brooklyn-bandet Vivian Girls, och är ni intresserade av kommande material, så bör ni hålla utkik efter skivbolaget Wild World. Detta är nämligen deras egna bolag, där de kommer att ge ut bandets egna sjuor och limiterade utgåvor. Första smakprovet släpps nästa månad, men innan dess får ni hålla till godo med utgivna singlar, samt deras självbetitlade debutalbum".

Fight Bite "Swissex Lover"

Gorillan säger: "Emellanåt är det skönt att bara drömma sig bort genom musiken, och för tillfället görs detta bäst genom Texas-bandet Fight Bite och deras singel "Swissex Lover" - lyssna! Leta även reda på deras debutalbum "Emerald Eyes", som är en liten popdröm".

Jack of Heart

Gorillan säger: "Amerikanska In the Red Records är kända för att ge ut traditionell garagerock, och en av deras mest omtalade signeringar den senate tiden är Brooklyn-gruppen Vivian Girls. Men en helt ny bekantskap utgör Jack of Heart, som består av medlemmar från The Demon's Claws och Creteens. Och för er som älskar föregående band, kan jag bl.a. rekommendera låtar som "Yes You Know", "Pony Crap" och "San Francisco". Debutalbumet släpps under våren 2009".

Jack of Hearts MySpace

Parlour

Gorillan säger: "Frågan är om omvärlden behöver mer balearisk pop, men enligt Studios vänner i Parlour är svaret självklart. Nyligen släppte de nämligen singeln "Nr. 1", med spanskklingande a-sidan "Amor". Själv tror jag emellertid mer på Dan Lissviks eget soloprojekt, eller kommande album med belgiska Aeroplane (för att inte glömma skivaktuella Windsurf)".

Parlours MySpace

Gorillan Predikar (låttips)

  New Order - Run
Från 1989 års "Teqhnique" - lyssna!
  It Hugs Back - Work Day
I samma anda som Teenage Fanclub...
  Orange Juice - Tender Object
Suverän poplåt - lyssna!
  Ollie and the Nightingales - A Smile Can't Hide (A Broken Heart)
En alldeles fantastisk låttitel...
  Luther Ingram - Love Ain't Gonna Run Me Away
Yttligare ett krossat hjärta - lyssna!
  Robert Wyatt - A Sunday In Madrid
Från 1997 års "Shleep" - lyssna!
  Soft Machine - Save Yourself
Wyatts inledande karriär...
  Pit Er Pat - Evacuation Days
Från nya albumet "High Time"...

78-77

Gorillan säger: "På 78:e plats över de 100 bästa 70-talslåtarna hittas Tom Waits underbara "Martha" från 1973 års debutalbum "Closing Time" - lyssna! Och ni som tror att Waits endast är obegriplig kuf, kan tänka om (även om jag föredrar hans excentriska och galna 80-tal). På 77:e plats återfinns "Star Sailor" av Tim Buckley, och ni som lever i tron att Buckley endast är en 60-tals trubadur, kan tänka om, för i början av 70-talet gav han ut några av de mest innovativa och introverta folksångerna någonsin".

Tim Buckleys MySpace

Bill Brandon "Rainbow Road"

Gorillan säger: "Bill Brandons "Rainbow Road" utgör ett stycke klassisk soulhistoria, och att inte bli berörd av denna tårtrypande soulballad borde vara en omöjlighet - lyssna! Låten spelades in i slutet av 60-talet för New York-baserade Tower Records".

RSS 2.0