Gorillan MeddelarGorillan låter meddela "För er som önskar gå den lagliga vägen, så har ni möjlighet att lyssna på Jason Lytles, dvs. ex-Grandaddys kommande solodebut "Yours Truly, the Commuter" från och med måndag på NPR (släpps först två veckor senare)".

Gorillan tillägger: "Och på tal om något helt annat, så har Glasvegas bemött det svenska folkets kärleksförklaringar genom ytterligare ett sverigedatum - denna gång besöker de Way Out West! Och detta enligt Aftonbladet (först blir det dock Cirkus på söndag)".

Reigning Sound "Only Want You More"

Gorillan säger: "Ett band som härstammar ur ett klassiskt garagepunkband såsom Oblivians har givetvis förpliktelser att leva upp till, men Greg Cartwright har hittills lyckats förvånansvärt bra - hur är då formen?! Avgör själva utifrån "Only Want You More" - lyssna! Det nya albumet "Love and Curses" släpps i sommar av In the Red Records. Och på tal om garagerock, så tycker jag att samarbetet mellan Black Lips och GZA var lyckat".

Liechtenstein "Roses in the Park"

Gorillan säger: "Göteborgska retropopbandet Liechtenstein publicerade helt nyligen kommande albumspåret "Roses in the Park" på MySpace - lyssna! Och det är en låt som kommer att finnas med på deras album "Survival Strategies in a Modern World" som släpps den 26 maj. Personligen tycker jag dock att det är ett av deras svagaste spår hittills".

Dinosaur Jr. "I Want You to Know"Gorillan säger: "Från och med i morgon går det att ladda ner Dinosaur Jr:s nya och aptitretande "I Want You to Know" från bandets hemsida, men redan nu går det att hitta låten på Pitchfork".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Sedan jag tipsade om Liquid Vega för första gången har allt fler förstått vad jag menar, och nu har de postat tre nya låtar till MySpace, så ta chansen att upptäcka låtar som "Heart" eller "My Love" lyssna!".

Gorillan tillägger: "Jag blev osäker på antalet nya låtar, men jag vet åtminstone med säkerhet att "My Love" är helt ny, men minnet sviktar angående "Heart" och "Blue Water".

Christopher Sander "Äppelöga"

Gorillan säger: "Vet inte hur många av er som har koll på Christopher Sander från [ingenting], men det är i alla fall Sander som ligger bakom Anna Järvinens singel "Äppelöga", och här är de tillsammans - lyssna! Och nu är han aktuell med fina solodebuten"Hej Hå!", som redan hyllats på flera ställen (innehåller bl.a. tolkningar av Georg Riedel/Astrid Lindgren, samt min personliga lo-fi-favorit Daniel Johnston, och självfallet "orginalversionen" av nämnda låt)".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Förutom mina tre decennielistor, listan över de 100 bästa b-sidorna och vitt skilda topp 8-listor, har jag bestämt mig för att ställa samman en topplista över de 100 bästa albumen".

The Embassy "You Tend to Forget"

Gorillan säger: "Det är många som skryter med att de hört limititerade "You Tend to Forget", men det är bara att lyssna på P3 för att få höra nya singeln, och det låter ungefär som The Embassy gjort de senaste åren. Är det förresten någon som är intresserad av Service nya intromelodi, så bör ni besöka skivbolagets hemsida".

The Pheromoans "Revamper"

Gorillan säger: "Jag hävdar att brittiska The Pheromoans debut-EP "Revamper" är värd ett eget inlägg - lyssna! Ta er nu i kragen och klicka på länken".

Wooden Shjips "Contact"Gorillan säger: "Wooden Shjips är aktuella med skivan "Dos" - samt ett sverigebesök den 2 juni - men nu kan ni lägga till Mexican Summer-tolvan "Contact" - lyssna! Passande nog är a-sidan en cover på Serge Gainsbourg, som är en av de utvalda till min kommande topplista över de 8 bästa duettparen (men låten gjordes känd av Brigitte Bardot)".

En kovändning...

Gorillan säger: "Detta inlägg skulle egentligen vara tillägnat Wild Billy Childish, men jag är inte främmande inför en kovändning, utan tar i stället tillfället i akt att lyfta fram The Pheromoans, som i och för sig påminner en hel del om den gamle Catham-legenden. Och för att höra debuten "Revamper", uppmanar jag er att besöka bloggen The Mongonaut Speaks. Men jag inte låta bli att omnämna Thee Headcoats "The Girl from '62" - se och lyssna! (och så är Childish på gång med samlingen "The Billy Childish Story"). Det blev kanske inte så mycket till kovändning".

David Bowie "Fame"

Gorillan säger: "David Bowie spelade in en version av "Friday on My Mind" till coveralbumet "Pin Ups", men den lägger vi åt sidan: i stället väljer jag att tipsa om en liveversion av funkpastischen "Fame" - se och lyssna! (en låt som inte heller tillhör en av mina absoluta favoriter, men det är värt att se Bowies slit för att upprätthålla sin image) Om ni överväger att klicka på länken, så kan jag även rekommendera klippet från amerikanska "Soultrain" - innehåller både ett halvkasst mim och en nervös frågestund!".

The Easybeats "Friday on My Mind"Gorillan säger: "Australiensiska The Easybeats singel "Friday on My Mind" blev en internationell hit 1966, vilket inte är svårt att förstå - se och lyssna! Samtliga bandmedlemmar tillhörde dock familjer som nyligen emigrerat från efterkrigstidens europa (inklusive gitarristen George Young, som härstammade från Skottland)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Senare i år släpper Brooklyn-bandet Crystal Stilts en ny tolvtummare, och denna gång är det Captured Tracks som ger ut materialet".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 10 september beträder svale popdandyn Jeremy Jay svensk mark för en spelning i Stockholm, vilket ser ut att vara samma dag som han uppträder i franska Lille - hektisk dag! Hursomhelst kan det bli något att förgylla hösten med".

RodriguezGorillan säger: "Är Rodriguez uppföljare och sista skiva "Coming from Reality" endast hälften så bra som 1970 års debut "Cold Fact", så finns det inget att klaga över. Albumet släpptes året efter debuten, och spelades in i London av Steve Rowland som bl.a. producerat Pretty Things; likt första albumet, är det Seattle-baserade Light in the Attic som även ger ut denna skiva, och på hemsidan går det att ladda ner "Hekki's Suburbia Bus Tour", men i sin helhet går skivan att köpas den 5 maj (och utöver detta spelas det in en svenskproducerad dokumentär om Rodriguez)".

Rodriguez MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Alla som hoppas på nyinspelat material från The Radio Dept. - antar att vi är en ansenlig skara - bör läsa Labradors två dagar gamla Twitter-inlägg - läs!".

Flight "Over My Head"

Gorillan säger: "Kill Shaman Records har främst gjort sig "kända" genom Night Control, men de har dessutom den goda smaken att ge ut Flights nya sjua "Over My Head" - lyssna! Tidigare har jag tipsat om "Feels So Good" - lyssna!".

Fergus & Geronimo "Baby Don't You Cry"

Gorillan säger: "Fergus & Geronimo har lagt upp ytterligare en catchy lo-fi-dänga på MySpace - lyssna! Tyvärr är informationen sparsmakad; men de ska ge ut en ny sjua på Douchemaster Records, samt ett album för Troubleman Unlimited Records (sommarens släpp har jag redan nämnt)".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "För tillfället sprids White Denims nya låt "Mirrored and Reverse" som en löpeld bland indiebloggarna, och för er som vill höra vad de yrar om bör besöka NME".

Portrait Painters m.m.

Gorillan säger: "Jag har inget emot göteborgsband, och försöker tipsa om så många grupper som möjligt, men göteborgspoppen känns inte lika intressant längre, och jag har svårt att glädjas över band såsom Kavalleriet (även om de ursprungligen är från Jönköping). Ett band som jag dock har förhoppningar på är Portrait Painters, som ger ut sin andra singel "A Future Crime" den 20 maj; tidigare har jag även talat om Ram Di Dam - fortfarande uruselt namn - som nu är aktuella med sin allra första EP "A Liar To Admire", och enligt min mening tar de några välbehövliga steg bort från all inavlad göteborgspop - men är det tillräckligt?!" - lyssna! Å andra sidan är ni kanske fans av Hellströms-imitatörer?! Får tacka Patrik Forshage för Ram Di Dam-tipset".

Dum Dum Girls "Hey Sis"

Gorillan säger: "I väntan på nytt material från Dee Dee, kan jag passa på att tipsa om "Hey Sis", som är hämtad från hennes självbetitlade EP för Zoo Music - lyssna!".

CrocodilesGorillan säger: "San Diego-duon Crocodiles har nämnts på bloggen ett antal gånger, men nu är det dags att lyfta fram deras efterlängtade debut "Summer of Hate", som släpps i början av nästa vecka på Fat Possum Records. För att göra en jämförelse med bolagskollegan WAVVES, så är Crocodiles långt mer behärskade än Nathan Williams otyglade och bångstyriga garagepop. Men spår som "Summer of Hate" och "Soft Skull (In My Room)" tillhör ändå toppskitet inom dagens lo-fi, för att inte tala om "Refuse Angels" - se och lyssna!".

Crocodiles MySpace

Thee Oh Sees "Tidal Wave"Gorillan säger: "Thee Oh Sees har publicerat ytterligare en utmärkt lo-fi-pärla på MySpace, och denna gång rör det sig om Woodsist-sjuan "Tidal Wave" - lyssna!".

King Khan and the Shrines "Land of the Freak"Gorillan säger: "För att det amerikanska rockfolket berövats King Khan ända tills nu, är det hans gamla örhänge "Land of the Freak" som getts en klassisk turnévideo - se och lyssna!".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "På tal om Dum Dum Girls, så har hennes andra åtagande The Mayfair Set inte mindre än tre olika sjutummare på gång, och det är Slumberland, Woodsist och Zoo Music som planerar att ge ut dem (men de har även som mål att ge ut en fullängdsskiva, för att inte tala om Troubleman EP:n "Young One"). Och för all del glöm inte The Mayfair Sets andra halva, som utgörs av Blank Dogs, vars kommande skiva "Under and Under" spelats regelbundet den senaste tiden, och för tillfället är "Night Night" mitt favoritspår".

Bryan MacLean "Fresh Hope"

Gorillan säger: "Arthur Lee var den självklare frontfiguren i Love, men bakom honom skuggade Bryan MacLean i egenskap av både sångare och låtskrivare - vilket Love-fan har undgått "Alone Again Or", "Old Man" eller "Orange Skies"! Men utöver dessa klassiska kompositioner spelade han även in finfint solomaterial, där bl.a. "Fresh Hope" utgör en av favoriterna" (Spotify)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Under en period i början av året fanns WAVVES "Friends Were Gone" på MySpace, men först nu går det att ladda ner denna "southern comfort"-sjua på Faders hemsida (tillsammans med Windsurfs "Vapour Trails")".

Gorillan tillägger: "Nämnda sjua går dessutom att hitta på bloggen Gorilla vs. Bear, och där kan ni även passa på att ladda ner Atlas Sounds nya låt "Time Warp". Men personligen kan jag dock tycka att Bradford Cox tappat något av skärpan, men kraven stärks med ökad produktivitet".

HoZac RecordsGorillan säger: "Jag har redan berört att Dum Dum Girls är på gång med sitt debutalbum "Jail La La", men jag berörde emellertid aldrig att det var Chicago-baserade HoZac Records som skulle ge ut albumet. Men det är ett skivbolag som ligger bakom en massa intressanta band för tillfället, och jag kan bl.a. lyfta fram The Girls At Dawn från Brooklyn. Det vore enkelt att avfärda dem som en blek kopia av Vivian Girls, men garagekvoten fylls dock inte av ett enda band - lyssna! (Vivian Girls ska för övrigt släppa sitt nya album i september)".

HoZac Records MySpace

Klimatet hårdnar...

Gorillan säger: "Klimatat hårdnar, vilket Indiepassion fått erfara - på kort tid har således två av mina främsta musikkällor stött på betydande problem! Och det rör sig om två motpoler, men vart det bär råder det inga tvivel om - fildelningspolis är inget framtidsyrke!".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Under det senaste dygnet har det spridits ett illvilligt rykte bland världens musikbloggar rörande ett kommande Pixies-album, men i verkligheten handlar det endast om en box; under dessa omständigheter är det tur att Pitchfork finns till vår hjälp - läs!".

Gorillan tillägger: "På Echo & the Bunnymens hemsida står det klart och tydligt att de ska göra en spelning på Way Out West i sommar, vilket borde glädja en eller annan popkonosör".

Gårdagens mest spelade låtar...Gorillan säger: "Gårdagen var en hektisk dag, men jag hann ändå lyssna på en massa bra musik, vilket jag tänkte redogöra för i detta inlägg; för det första släppte Mad for It ytterligare en singel i form av Xplo-Seans fina "Outbreak/Believe Me", som ni naturligtvis bör ladda ner - förutsatt att ni köper en Stockholms-variant av Studio! Jag har även försökt närma mig Deastro, och hans nya singel "Spritle/Tree Frog" - lyssna! Kan också tala mig varm för Eternal Summers "Secret Language", som är utsökt lo-fi-pop - lyssna! (men det är en låt som jag redan nämnt)".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Det är en oerhört trist nyhet att Dotshop tvingas lägga ner - men det är bara att gilla läget! Eller vad tycker ni?!".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Digfi meddelade tidigare i dag att Nya Zeeländska The Bats ska spela i Göteborg i juni, vilket sker i samband med att de ger ut sin nya skiva på Kning Disk (men de besöker även Malmö dagen därpå). I ärlighetens namn har jag dock ingen koll på bandets släpp efter 1990 års "The Law of Things", men en närstudie av min topplista över 80-talets 100 bästa indiepoplåtar talar sitt tydliga språk. Deras nya fullängdare "The Guilty Office" släpps för övrigt i slutet av juni, men ladda ner singeln "Castle Lights" från Parasol Label Group Publicity redan nu, eller besök MySpace för albumspåret "Crimson Enemy" - lyssna!".

Sonic Youth "Sacred Trickster"

Gorillan säger: "Jag räknar Sonic Youth till en av mina absoluta livefavoriter, och som ni känner till, är de aktuella för Siestafestivalen - samt kommande albumet "The Eternal" - men redan nu går det att ladda ner "Sacred Trickster" från Matadors hemsida".

The Wave Pictures "Bye Bye Bubble Belly"Gorillan säger: "Har tidigare berättat om The Wave Pictures nya singel "If You Leave It Alone", och nu kan ni lägga till albumspåret "Bye Bye Bubble Belly" - lyssna! Och den kommande skivan ges ut i början av nästa månad, och har samma titel som singeln".

Jim FordGorillan säger: "Innan ni stämplar mig som stelopererad "gubbrockare", bör ni åtminstone ge Jim Ford en chans; ni har förmodligen redan koll på samlingsalbumen "The Sounds of Our Time" och "Point of No Return", som L-P Andersson var med och förverkligade. Det första albumet består främst av Fords enda studioalbum "Harlan County", men nu har Bear Family Records även gett ut 1970 års tänkta uppföljare och de låtar som han spelade in i anslutning till 1973 års singel "Big Mouth USA". Emellanåt kan det dock bli lite väl fyrkantigt, men som bäst rör det sig om sprittande countrysoul (flera låtar finns dessvärre med på föregående samlingar). Kan även berätta att Bear Family planerar att ge ut ytterligare ett album i slutet av maj, som likt föregående producerats av L-P Andersson".

Jim Fords MySpace

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "På tal om Graffiti Island, så kommer de inom kort att ge ut fantastiska "Headhunters" på skivbolaget House Anxiety Records".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Dum Dum Girls är på gång med ett stort antal nya releaser, vilket bl.a. inkluderar fullängdaren "Jail La La", samt en sjua med samma namn. Men jag kan också tipsa om "Bhang Bhang" b/w "Blank Girl" och en splittsingel tillsammans med Graffiti Island, Crocodiles och Pens (samt en splittsingel som endast inkluderar Crocodiles)".

Fergus & Geronimo "Tell It (In My Ear)"

Gorillan säger: "Fergus & Geronimos låt "Tell It (In My Ear)" är en underbart smittsam lo-fi-hit, som figurerat på flera av de största indiebloggarna den senaste tiden - lyssna! Och på tal om lo-fi, så kan jag inte riktigt förstå Jarvis Cockers nya singel, som tycks sträva efter att vara en lo-fi-bagatell, men som är alldeles för städad och tillrättalagd".

Jarvis Cocker "Angela"

Gorillan säger: "90-talsikonen Brett Anderson klarade inte av övergången till 00-tal särskilt bra, men det har gått desto bättre för Jarvis Cocker, och nu finns nya singeln "Angela" på MySpace - lyssna! (låter inte som förväntat)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Det ser tyvärr inte ut som att Deerhunter kommer på besök i sommar, men som plåster på såren meddelar dock Pitchfork att de ska släppa femspårs EP:n "Rainwater Cassette Exchange" i slutet av nästa månad, och titellåten finns som smakprov".

Hammarin & Robin "Spit"Gorillan säger: "Jag fastnade aldrig för göteborgsduon Hammarin & Robins debut-EP "Lingering Regret/Hell Knows I'm In Love", men det kan ha berott på att mitt fokus låg på Parker Lewis. Nu är de i alla fall på gång med uppföljaren "Superlove part. 1", och på duons skivbolag Mad for It går det att ladda ner låten "Spit".

Gorillan tillägger: "Kom på varför jag inte blev övertygad av debuten - sångaren påminde allt för mycket om Patrick Wolf!"

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "SALEM har precis gett ut sjuan "ohK/Sweat (1)" på japanska skivbolaget Big Love - lyssna! Och a-sidan är riktigt bra (missa inte heller nya låten med Ariel Pink)".

Lake Heartbeat "Let It Die"

Gorillan säger: "Nu har Janne Kask tagit ytterligare ett steg bort från gladpopen genom nya "Let It Die" - lyssna! Och detta är tredje smakprovet inför kommande debutalbum".

Gorillan Predikar (låttips)

  Ty Segall - Universal Momma
Kommande sjua för True Panther Sounds...
  The Bitters - East
Kommande sjua för Captured Tracks...
  Wendy & Bonnie - Winter Is Cold
"Genesis" ges ut på nytt av Sundazed - lyssna!
  Neon Indian - Dedbeat Sumer
Väl värda uppmärksamheten - lyssna!
  Woven Bones - Your Sorcery
Ny sjua - lyssna!
  Bill Callahan - Jim Cain
Nya skivan finns i sin helhet på MySpace - lyssna!
  Eternal Summers - Secret Language
Splittsingel tillsammans med Reading Rainbow...
  The Splinters - Cool
Två nya låtar på MySpace...
 

M. Ward "Rave On"

Gorillan säger: "På tal om tolkningar, så kan jag tipsa om M. Wards nya video till Buddy Holly-covern "Rave On" - se och lyssna! Och här har ni originalet (Spotify)".

Harlem "Dreadlock Holiday"Gorillan säger: "Kan inte påstå att jag varit överförtjust i Harlems "cover of the month"-projekt, och nya "Dreadlock Holiday" utgör inget undantag - lyssna! (släpptes som singel 1978 av 10cc). Är det bara jag som vill höra egenskrivet material i samma anda som "Free Drugs:-)"?!"

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 2 juni spelar Wooden ShjipsFritz's Corner i Stockholm, och det är ett band som försöker bära hela San Franciscos psykadeliakultur på sina späda axler - i ärlighetens namn kan det vara ganska tradigt! Nu är de i vilket fall som helst aktuella med skivan "Dos", och givmilda 20 Jazz Funk Greats bjuder på skivans avslutningsspår "Fallin'" (men även Eat Skulls "Dawn in the Face")".

Thee Oh SeesGorillan säger: "Amerikanska lo-fi bandet Thee Oh Sees är inne i en produktiv fas; för det första är de aktuella med fullängdaren "Help" på In the Red Records, däröver är de även med på nya "The Worlds Lousy with Ideas vol. 8". Men utöver detta är de också på gång med samlingsskivan "Zork's Tape Bruise", och därifrån har de precis postat tre nygamla låtar till MySpace - lyssna

Thee Oh Sees MySpace

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Då var det klart att WAVVES gör ett svenskt återbesök, och denna gång besöker han inte bara Stockholm, utan även Göteborg och Malmö (den första spelningen sker i Stockholm den 10 juni, medan vi göteborgare får vänta två dagar, följt av Malmö dagen därpå). Och kan det vara så att The Mars Volta - som i samma veva släpper nya skivan "Octahedron" -inspirerats av nämnda lo-fi-slacker - albumet är nämligen bara 49 min långt!".

The Everly Brothers "Love Is Strange"Gorillan säger: "Jag har en känsla av att The Everly Brothers är aningen underskattade i vissa kretsar, men som duettpar är de utan tvekan av allra högsta klass. Och det är fascinerande med ett syskonpar, som emellenåt beter sig som Ike & Tina Turner, eller Sonny & Chair; här har ni hursomhelst deras version av "Love Is Strange" - se och lyssna!".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "l kväll kl. 22:03 är det lo-fi-special i P3 Pop, vilket ingen bör missa - för vem kan motstå två timmars lågbudgetpop!".


Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Jag blev besviken på Beiruts senaste dubbel-EP, och kommer därför att ställa min förhoppningar till A Hawk and a Hacksaws uppträdande på Storan i Göteborg den 28 maj (spelar även på Kägelbanan i Stockholm den 31 maj). Och med sig har de kommande fullängdaren "Délivrance", som släpps en vecka innan göteborgskonserten, men skivan föranleds av singeln "Foni Tu Argile" - lyssna!".

Gorillan tillägger: "A Hawk and a Hacksaw ingår som ni säkert redan klurat ut i Woody West-projektet, och förutom detta band kan jag även tillägga att bl.a. både Shearwater och Marissa Nadler är klara för Pustervik kommande månad".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Jag vet att Nobunny har en växande fanbase bland dagens punkrockare - även om jag inte tillhör dem - och därför känner jag mig manad att berätta om hans spelningar i Malmö, Stockholm och Göteborg i slutet av maj".

Buffalo Springfield "Mr. Soul"Gorillan säger: "Att se Neil Young framföra "Mr. Soul" är givetvis roligare än att sätta sig in i nya fullängdaren "Fork in the Road" - se och lyssna! Men först ett intro signerat Stephen Stills".

Iggy Pop besöker Frankrike...

Gorillan säger: "Detta är en av de mer udda intervjuerna jag någonsin sett, och det är humor att se Iggy Pop imitera en fransman - se och lyssna! Och inslaget slår med lätthet David Bowies Grammy-tal från 1975 - se och lyssna!".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Förutom mitt uppenbara musikintresse, så är även film ett stort intresse, och av den anledningen är det glädjande att Sincerely Yours senaste video - utan information - baseras på brittiska nya vågen klassikern "The Loneliness of the Long Distance Runner" från 1962 - se och lyssna!".

Ty Segall "Ms. White"Gorillan säger: "Ty Segall är sannerligen en produktiv musiker, och denna veckas Ty Segall tips blir b-sidan till sjuan "Skin", som är tokenergiska "Ms. White" - lyssna!".


The Seeds "Pushin' Too Hard"Gorillan säger: "Inom klassisk garagerock är The Seeds/Sky Saxon ett välkänt namn, men inte ens detta tv-framträdande lyckades göra dem till ett internationellt namn - se och lyssna! (trots intakta indiankörer)".

David Bowie x3Gorillan säger: "Har en viss fabless för David Bowie - om någon lyckats missa det - men det var ändå ett tag sedan jag tog upp några av hans låtar; först ut är den personliga favoriten "Breaking Glass" från 1977 års album "Low" - lyssna! En av hans kortaste låtar, men vilket driv. Mitt andra val föll på en liveversion av "Station to Station" från Tokyo 1978, och som så många gånger förr håller han på att förstöra en av musikhistoriens bästa låtar genom att vara en halvkass liveartist, men som tidsmarkör är framträdandet rent utav magiskt - se och lyssna! Och för hans egen del borde det kännas extra skönt att kunna dra på sig ballongbrallorna igen, utan att känna sig som en föredetting. Mitt tredje låtval föll på balladen "Lady Grinning Soul" från 1973 års "Aladdin Sain" - lyssna!".

Sonic Youth "Death Valley '69"Gorillan säger: "Jag håller som bästa på med listan över 80-talets 100 bästa låtar, men jag är även i full färd med att sammanställa de 8 bästa duettparen, och en het kandidat är Thurston Moore och Lydia Lunch i Sonic Youths "Death Valley '69". Och det är en låt som finns med på 1985 års "Bad Moon Rising" (Spotify)".

ElenetteGorillan säger: "Videon till Elenettes singel "Jag hatar män" är en underhållande historia, och väl värd att uppmärksamma igen - se och lyssna! Men hur roligt är debutalbumet "Neurosor"?! Det kan ni avgöra själva genom att klicka på länken (Spotify)".

Beach Fossils "Daydream"

Gorillan säger: "Brooklyn-bandet Beach Fossils påminner en hel del om Real Estate, men de är möjligtvis mer poporinterade. Av de låtar som finns på gruppens MySpace-sida, väljer jag att punktmarkera "Daydream" - lyssna! (men de är alla bra)".

The Felt Tips "Charlie's Been Cutting Here Arms"Gorillan säger: "Ett i raden av Cloudberry Records senaste skivsläpp är en splittsingel, där bl.a. skotska The Felt Tips bidrar med bitterljuva och bedårande "Charlie's Been Cutting Here Arms" - lyssna! Och för all del missa inte Cloudberrys återutgivningen av The Artisans, vars utgivning emellertid endast sträcker sig över 6 låtar, men det har jag berört tidigare (utmärkta singelspåret "Start Again" finns på skivbolagets MySpace - gavs ursprungligen ut av Slumberland 1992!)".

Zola Jesus "Clay Bodies"

Gorillan säger: "Zola Jesus har lagt upp ytterligare en låt från sitt kommande album "The Spoils" på MySpace i form av "Clay Bodies" - lyssna! (skivan släpps av Sacred Bones - dessvärre har jag inget releasedatum!)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Intresserade av Camera Obscuras kommande fullängdare "My Maudlin Career", kan lyssna på nya skivan från och med måndag hos NPR (släpps den 22 april)".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Ikväll blir det antingen Jazzhuset eller Styrbord Babord. Men det lutar åt Jazzhuset. Den 9 maj spelar för övrigt nyproggarna i skånska Lugnet Styrbord Babord - är det någon som har koll på hur de är live?! De brukar figurera i samma sammanhang som VED - vars "Sture External" är en riktigt bra låt - och de har varit bra - lyssna! Vet inte riktigt vad jag tycker om de låtar som Lugnet har på sin MySpace - lyssna!".

Liquid Vega "SUN*SET/SUN*RISE (version 1)

Gorillan säger: "Jag har tidigare nämnt Liquid Vegas "100 Degrees", och nu har de lagt upp nya "SUN*SET/SUN*RISE (version 1) på MySpace - lyssna! Är detta ljudet av försommaren?!".

Bill CallahanGorillan säger: "I slutet av januari kom jag över låten "Jim Cain", men det visste jag inte då. Det var först när jag lyckades leta reda på radioversionerna av "My Friend", "The Wind and the Dove" och nämnda "Jim Cain", som jag fick en titel. Och i detta nu tycks samtliga musikjournalister hylla Callahans nya album "Sometimes I Wish We Were An Eagle", där ovanstående låtar ingår, vilket inte kunde vara mer välförtjänt. Och är ni en av dem som förälskat er i albumet, så ska jag ge er en glimt av kärlek vid första ögonkastet - se och lyssna!".

Bill Callahans MySpace

Min brors 26:e födelsedag...

Gorillan säger: "I dag har jag spenderat min tid i Norrköping, där jag firat min brors födelsedag, men eftersom han envisas med att bo i Östergötland, så blev det tyvärr endast en kort visit; och det innebär även att jag inte hunnit ge några ovärderliga musiktips - vilket ni får skylla på honom - men jag kan inte låta bli att tipsa om The Keggs garagemonster "To Find Out" - lyssna!".

Ubangi "Dance with Me Gino"

Gorillan säger: "Ubangi med bl.a. Cia Berg och Orup vurmade främst för band såsom Talking Heads och Devo, men även Dexys Midnight Runners, vilket märks på mer än ett sätt i låten "Dance with Me Gino" - se och lyssna!".

Liechtenstein m.m.

Gorillan säger: "Hade för avsikt att se huruvida Glasgow-bandet Sexy Kids skulle komma med något nyinspelat, men får hålla till godo med Liechtensteins nya "All at Once" - lyssna! (funnits på gruppens MySpace-sida ett tag). Och vi göteborgare borde räta på våra ryggar, för de ska ge ut ytterligare material på Slumberland i form av skivan "Survival Strategies in a Modern World, där nämnda låt finns med; förutom "All at Once", kan jag även tipsa om Cause Co-Motion!s nya EP-spår "You Lose", som hittas på kommande EP:n "Because, Becasue, Becasue".

Phoenix "Lisztomania"

Gorillan säger: "Ett av de mest hyllade spåren från Phoenix kommande album är "Lisztomania", och inte ens en kräsen musikkännare som jag, kan motstå deras framträdande i gårdagens SNL - se och lyssna! (albumet "Wolfgang Amadeus Phoenix" släpps den 27 maj)".

Real Estate "Fake Blues"Gorillan säger: "Woodsist publicerade precis Real Estates slutgiltiga version av "Fake Blues" på sin MySpace, men skillnaden gentemot demoversionen på bandets egen sida är inte särskilt stor - lyssna! (för att undvika frågetecken, så kan jag förtydliga att detta är samma version som gått att ladda ner ifrån RCRD LBL sedan slutet av februari). Och nu är det bara att vänta på Woodsists fullängdsdebut, där nämnda låt givetvis ingår".

SALEM "Frost"Gorillan säger: "För mig är SALEMs mörka undergångsestetik starkt förknippat med förra hösten, vilket gör att jag förmodligen inte skulle uppskatta nytt material förrän sommaryran lagt sig, men det är bara en tanke; deras senast upplagda låt på MySpace är för övrigt "Frost" - lyssna!".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Omistliga skivbolaget Numero Group upphör inte att sprida sina hyllade och fullmatade samlingar, och denna gång kan jag tipsa om utmärkta "Local Customs: Downriver Revival". Och i vanlig ordning kan ni hitta korta smakprov på hemsidan - lyssna! Rent musikalisk rör det sig om allt från funk, jazz, gospel, northern soul och garagerock (med den gemensamma nämnaren Felton Williams)".

Woods "Rain On"Gorillan säger: "Ni som har god musiksmak - vilket jag tar för givet - har med största sannolikhet redan hört Woods "Rain On", men för er som lyckats missa denna låt ger jag er en extra chans - lyssna! Och den 14 april kommer nya albumet "Songs of Shame".

Pacific! "When Do You Wanna Stop Working?"Gorillan säger: "Jag har redan berört att Pacific! är på gång med ett nytt album, men för tillfället är de aktuella med en remix av franska Poney Poneys låt "When Do You Wanna Stop Working?" - lyssna! Och angående göteborgsbandets debut, så tyckte jag att det var en rätt behaglig skiva, som likt denna låt passar perfekt för en solig vårdag".

Dan Lissvik "Practice"

Gorillan säger: "Har ni inte hört Dan Lissviks låt "Practice" ännu, så finns den på hans MySpace för tillfället - lyssna! Men låten hade världspremiär på bloggen Mind on the Run".

Mapei "Hey Hey :D"

Gorillan säger: "Mapei publicerade nyligen "Hey Hey :D" på MySpace - lyssna! (och naturligtvis låter det Old School). Mapei är för övrigt aktuell med EP:n "Cocoa Butter Diares".

Ken Rock

Gorillan säger: "Tänkte ta mig den stora friheten att tipsa om göteborgsbaserade skivbolaget Ken Rock, som med den äran distribuerar det mesta och bästa inom skitig punkrock. Ta gärna del av senaste mailorderlistan - läs! I sammanhanget kan det även vara lämpligt att lyfta fram Fergus & Geronimos sköna "Harder Than It's Ever Been" - lyssna! (släpps på Woodsist i sommar)".

Ken Rocks MySpace

En av förra årets bästa låtar...

Gorillan säger: "Under förra året kändes det ganska ensamt att tycka om Rainbow Arabia, men nu prisar stora delar av bloggvärlden videon till "Omar K" - se och lyssna!".

Os Haxixins "Depois de um LSD"Gorillan säger: "Det är ingen hemlighet att de existerade en uppsjö av intressanta garageband på den iberiska halvön och i Latinamerika under 60-talet, och bland favoritgrupperna hittas bl.a. Os Haxixins från Portugal. Och ska jag tipsa om en enda låt, så får det bli "Depois de um LSD" - lyssna! (om än bara för nyutgåvans traditionsenliga skivomslag)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Redan förra månaden berättade jag om Lindstrøms och Prins Thomas kommande album "II", och nu kan ni hitta "Rothaus" och "Rett Paa" på deras MySpace - lyssna! Men de har även publicerat tolvan "Tirsdagjam" (albumet ges ut den 18 maj, medan tolvan släpps i mitten av denna månad). Och visst känns det som de tagit några steg bort från den patenterade fjorddiscon".

Gorillan MeddelarGorillan låter medela: "Nu finns The Bitters EP "Wooden Glove" att köpa via Captured Tracks - det vore dumt att låta bli! Inom kort släpps även en splittkassett tillsammans med Little Girls".

Förrädiska poprefränger...

Gorillan säger: "Jag har som redan nämnts råkat ut för ovälkommen ohyra, men sådant går alltid att åtgärda. Det kan däremot vara mer problematiskt med envisa radioplåger, eller envetna hits som inte vill lämna en ifred; för tillfället brottas min hjärna exempelvis med Dead or Alives 80-tals hit "You Spin Me Round (Like a Record)" - se och lyssna! Men Fibes, Oh Fibes! kommande singel "Love Child" försöker också få fäste".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Du som går in på bloggen och skriver hipstersvin nästintill varje dag, kan väl ta och göra det lite mer sällan - vad sägs om en gång i veckan?!".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Jag tänker inte sluta tjata om Jay Reatards kommande skiva förrän jag har den i min hand, men under tiden kan jag lugnt luta mig tillbaks för att ta del av hans gedigna katalog; i måndags "återupplivade" nämligen Reatard sitt egna skivbolag Shatterd Records, och som första nya skiva ger han ut samlingsalbumet "Greatest Messes" med låtar från hans tidigare projekt - grattis alla som hoppat på tåget de senaste två åren! Och på skivbolagets hemsida kan ni ta del av samlingens samtliga spår - lyssna!".

Gorillan tillägger: "Och jag höll på att glömma den nya låten "You're Gonna Lose", som ni givetvis bör ladda ner. Men det finns en massa intressant att hämta".


Ett tragiskt öde...Gorillan säger: "Hade det inte varit för en något annorlunda far, så hade Marvin Gaye fyllt 70 år i dag. Men istället blev han ihjälskjuten dagen innan sin egen 45 års dag. Och för att hedra denne soulgigant, passar jag på att lyfta fram underskattade "A Funky Space Reincarnation", som tillhör en av Gayes mer udda albumspår; hittas på ärliga och hjärtskärande skilsmässoskivan "Here, My Dear" från 1978! (Spotify)".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Är ni nyfikna på en levande legends temaskiva om miljöbilar?! Nu har ni i alla fall möjligheten att göra en kvalificerad bedömning, för Neil Youngs "Fork in the Road" finns på MySpace - lyssna! (släpps den 8 april)".

Banjo or Freakout "Upside Down"Gorillan säger: "London-baserade Banjo or Freakouts sjua "Mr. No" tyckte jag var en ganska trevlig bekantskap, och nu är Alessio Natalizia på gång med tolvan "Upside Down", varifrån jag hämtat titellåten - lyssna! Men jag är som sagt inte på humör för drömsk indiepop (skivan släpps hursomhelst i början av nästa månad)".

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Just nu glädjs jag åt nytt material från Shogu Tokumaru, för i dagarna släpper han det nya minialbumet "Rum Hee", som förutom nya låtar, även innehåller alternativa tagningar från "Night Piece", "L.S.T." och "Exit" (samt en DVD)".

RSS 2.0