Gorillan Hissar (Cloudberry Records)Gorillan säger: "I det soliga Miami återfinns CD-R etiketten Cloudberry Records, och för er som mår bra av solskenspop, borde detta vara en outtömlig källa till glädje - även om majoriteten av banden spelar lättsam indiepop, blir det sällan tråkigt! Favoriter är bl.a. Afternoon Naps "Can't Stop the Weather" och Oh! Custer "Post". Ett plus för de vackra konvoluten".

Gorillan tillägger: "Den 15 februari publiceras topplistan över de 100 bästa sextiotalslåtarna, men redan på söndag kan ni ta del av min glamrockslista".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "På lördag ska jag och min flickvän tillslut se "The Darjeeling Limited" av Wes Andersson; jag kommer inte att bli beviken, för Andersons filmer har ett tilltal som passar mig perfekt. Kommande biobesök blir förmodligen Julian Schnabels "Fjärilen i glaskupan" (båda filmerna har ett fantastiskt soundtrack). Schnabel är förresten också aktuell med konsertfilmen "Lou Reed's Berlin"; förra året framförde nämligen Lou Reed 1973 års "Berlin" i sin helhet, vilket filmades och arrangerades av Schnabel".

Gorillan Predikar

  Santogold - Creator
Brooklyn är världens musikaliska epicentrum...
  Xiu Xiu - Under Pressure
Att göra en cover på Bowies och Queens hit är vågat - men vilken version!
  The Mars Volta - Wax Simulcara
Omar Rodriguez-Lopez och Cedric Bixler-Zavala är aningen störda
  Marlon Asher  - The Ganja Farmer
Storartad reggae - lyssna!
  Pete and the Pirates - Mr Understanding
Ännu en indiehit - ges ut av Stolen Recordings!
  The Autumn Defense - Winterlight
Kalifornisk folkrock från Chicago...
  Dragons of Zynth - Anna Mae
Vänner till Tv On the Radio...
  The Kinks - This Time Tomorrow
Wes Anderson favorit...
  Tom Waits - I Hope That I Don't Fall in Love with You
Ett av de bästa spåren från 1973 års "Closing Time"
  Horace Andy - Skylarking
Jamaicansk magi från Studio One (inspelat 1972)

Vivienne Westwood

Gorillan säger: "För tillfället är det Stockholms modevecka; detta är en möjlighet för den svenska modescenen att profilera sig, och på så sätt visa upp sig för utländska besökare - här slipper de den hårda internationella konkurrensen! Det svenska modet mår emellertid bättre än någonsin, men saknar ändå kreativa modeskapare som sticker ut ifrån mängden; en av de mest färgstarka inom modebranscen är Vivienne Westwood, som ända sedan 1970-talet förfasat och inspirerat modeintresserade människor. Westwood var dessutom tillsammans med buktikskollegan Malcom MacLaren inspiratör till punkrörelsens stil, men att sammankoppla kläder och musik var givetvis ingen nyhet; "rockers" och "mods" är bara två självklara exempel utav många. Personligen hade jag turen att vara närvarande vid en av Westwoods visningar i New York för ett antal år sedan, vilket var en alldeles fantastisk upplevelse - trots att hon sett sina bästa dagar som provokatör. I dagsläget är det förmodligen omöjligt att provocera såsom Westwood gjorde genom Sex Pistols kläder och accesoarer".

Gorillan tillägger: "Det är många designers som inspireras av musikstilar och artister, men en av mina största favoriter är ändå Whyreds nuvarande chefdesigner Roland Hjort, vars inspiration ofta hämtats från Bowies Berlinperiod".

Sex Pistols

image132

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Äntligen ska Dennis Wilsons "Pacific Ocean Blue" från 1977 återutges, vilket givetvis var på tiden; det är ett underbart album, som med sitt känslosama och kärleksfulla uttryck, inte borde undgå någon - och att få ta del av Wilsons sorgsna röst är utomvärdsligt! Den 3 maj har angetts som releasedag (mer information finns på Sundazed hemsida)".

Gorillan Meddelar

Gorilla låter meddela: "Den 20 februari spelar The Mars Volta på Cirkus i Stockholm, och denna spelning borde ha förutsättningarna att bli något utöver det vanliga; deras aktuella album "The Bedlam in Goliath" ger åtminstone goda förutsättningar. Likt föregående skivor är det naturligtvis proggressivt, skruvat och kaosartat".

Adam Tensta vs. Lazee

Gorillan säger: "På P3 Guld premiärspelades Lazees singel "Rock Away"; ett stort antal menar att uppträdandet var startskottet för modern svensk hiphop, och att amerikansk hiphop äntligen fått kännbar konkurrens - min upplevelse var helt annorlunda! Musiken kändes platt, texten banal och attityden trist påklistrad; det egna uttrycket saknades, och att Bomfunk Mc's gör sig påmint, är naturligtvis ett botten betyg (Sebastian Ingrossos inblandning har ingen betydelse). Adam Tensta är tillskillnad från Lazee mer avslappnad, vilket även påverkar ljudbilden; musiken känns nonchalant, men på ett övertygande sätt, och de retrobaserade beatsen ger ett modernt intryck. För min del är valet enkelt - den svenska hiphopens framtid hänger på Adam Tensta!".

Envelopes

Gorillan säger: "Fransk-svenska Envelopes är ett av Sveriges bäst bevarade hemligheter, som främst varit omtalade utomlands - för tillfället hyllas deras andra album "Here Comes the Wind" av brittiska Clash Magazine! Likt debuten "Demon", är det Londonbaserade indieetiketten Brille Records som släpper den nya skivan; tillskillnad från föregångaren innehåller den dock singeln "Freejazz", som av någon anledning uteslöts från förra albumet (delvis omarbetad). I stort känns produktionen mer genomarbetad och sammanhållen, och för er som längtar efter sommaren kan jag rekommendera videon "Life On the Beach" - men slappna inte av alltför mycket!".

Envelopes MySpace

Gorillan MeddelarGorillan låter meddela: "Den 3 april spelar Black Lips på Debaser i Malmö, för att dagen därefter åka till Stockholm för ännu en spelning på Debaser/Slussen - äntligen ett ljus i mörkret! Det finns inte en chans att jag missar denna rock 'n' roll cirkus, när de återvänder i vår; det är ändå tråkigt att de inte besöker Göteborg".

Black Lips MySpace


Gorillan Hissar (Marine Girls)

Gorillan säger: "Ett av 80-talets mest underskattade band är tveklöst Marine Girls, som i början av 80-talet spelade in två album sprängfyllda av fjäderlätt indiepop; debuten "Beach Party" gavs ut 1981, medan uppföljaren "Lazy Ways" dröjde ytterligare två år - nu återutges emellertid båda av skivbolaget Cherry Red! För majoriteten är förresten sångerskan Tracy Horn mest känd för Everything But the Girl, men det är denna minimalistiska pop som är bäst".

Marine Girls MySpace

Hästpojkens nya video...

Gorillan säger: "Jag är inte helt övertygad om Hästpojkens överlevnadsutsikter, fast duons nya video "Caligula" är fruktansvärt underhållande. Videon föregår naturligtvis deras debutskiva som släpps den 30 januari; detta är ett album som hittills mottagits med öppna armar - åtminstone av kritikerna! (men den borde även nå allmänheten)". 

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Jag avslöjade tidigare att Pacific! ska släppa ett album senare i år, men visste inte om detta skulle ske genom en vinylutgåva - enligt magasinet ettnollett ska emellertid debutskivan ges ut som vinyl! Releasedatum är planerat till slutet av nästa månad och skivan kan förbokas genom Bengans (endast cd-utgåvan). Bengans har förresten en riktigt bra cd-rea för tillfället".

CBGBs

Gorillan säger: "Under 70-talet var CBGBs en av de viktigaste klubbarna för alternativ musik, och 315 Bowery i New York blev ett slags vattenhål för 70-talets punkscen; grundaren Hilly Kristal hade emellertid planerat att inrikta sig på "Country Bluegrass and Blues", vilket namnet för övrigt representerar - idag skulle dock ingen förknippa scenen med andra band än exempelvis Blondie, Talking Heads och Ramones! Tyvärr tvingades klubben att stänga i oktober 2006 på grund av ekonomiska problem (detta skedde i samband med en Patti Smith konsert). Året efter dog även Kristal i sviterna av lungcancer - en epok var således definitivt över! Innan detta inträffade, han jag dock besöka CBGBs (2005), vilket skedde i samband med att jag bodde i New York; jobbade som DJ och min förkärlek inför Television och Richard Hell & the Voidoids kunde inte hålla mig därifrån - det var med blandad förtjusning, eftersom jag hört en hel del negativt om klubben! Det var ändå helt fantastiskt att stå på samma scen som Joey Ramone eller Tom Verlaine".

Richard Hell

image129

Boktips...


(författad av David Nobakht: SAF Publishing 2005)

Gorillan Hissar (Michael Dracula)

Gorillan säger: "Jag älskar musik med skräcktema, och därför har jag inga problem med att ta till mig Michael Draculas "skräckromantik" - klinkande piano, släpig sång och förunderliga texter! Bakom bandnamnet står Emely MacLaren, som genom sin uppväxt i Glasgow, givetvis tagit del av stadens fantastiska popscen. MacLaren klarar sig emellertid alldeles utmärkt på egen hand, vilket albumet "In the Red" är ett tydligt bevis för; ljudbilden är skev och "trasig" - musiken bärs fram av udda rytmer! Och Michael Draculas video "What Can I Do For You" ger dig möjlighet att träda in i en burlsek skräckkabaré".

Gorillan tillägger: "Förutom Michael Dracula, kan jag även tipsa om Haunted George, vars skiva "Panther Howl" är ett distat och ödesmättat mästerverk. Det är inget för er som gillar kristallklart ljud, eller önskar att Status Que borde tona ner sin ljudnivå".

Gorillan Meddelar

Gorillan säger: "Efter ett år av skivsläpp som band och soloartister ger Animal Collective ut en ny EP i början av april, och för er som varken fått nog av "Srawberry Jam", "Person Pitch" eller "Pullhair Rubeye" borde denna nyhet vara mer än välkommen. Likt förra albumet är det Domino som tagit på sig ansvaret att ge ut det nya materialet".

Gorillan Hissar (Invisible Conga People)

Gorillan säger: "I februari släpps New York baserade Invisible Conga Peoples debuttolva, och för intresserade av atmosfärisk krautrock -liknande Cans "Soon Over Babaluba"- är det här ett band att lägga på minnet. Duon är signade av Italiens Do It Better, men har inte inte mycket gemensamt med electroscenen. De som känner sig nyfikna bör lyssna på låtarna "Weird Pains" och "Cable Dazed" - rytmisk musik utan vassa kanter!".

Invisible Conga Peoples MySpace 

I väntan på Markus Krunegårds soloskiva...Laakso - Västerbron


Gorillatankar

Nästa vecka tänker Gorillan presentera sin lista över de bästa glamskivorna, och det är en lista som gett honom mycket huvudbry; han har legat sömnlös, kallsvettats och varit mer eller mindre onårbar. Omgivningen har stått handslingsförlamad. Idag redovisade han emellertid sitt slutgiltiga resultat, vilket lättade hans tyngda sinne - nästa lista ska rangordna de bästa krautskivorna! Det är bara att hoppas på en mer smärtfri process/Shadazz


Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Senare i år ger göteborgska Pacific! ut sin debutskiva, och det efter tre vinyltolvor - "Sunset Blvd", "Hot Lips" och "Number One"! Än så länge rör det sig uteslutande om en cd-utgåva, samt downloads. Mer information inom kort".

Gorillan Hissar (The Mars Volta)Gorillan säger: "The Mars Voltas nya skiva "The Bedlam in Goliath" släpps nästa vecka, och det jag hört hittills är fantastiskt. Det är bara att invänta skivsläppet, men för den som är otålig kan deras senaste besök hos Letterman rekommenderas - mer energi kan omöjligen allstras ur en grupp människor!".

Papas kappsäck

Gorillan säger: "Imorgon kväll sänds det inledande programmet av "Papas kappsäck" på svt, där Daniel "Papa Dee" Wahlgren ska ge oss en musikalisk jorden runt resa; varje episod kretsar kring Wahlgrens intresse för dancehall, reggae och hiphop - det här är dock de marginaliserade gruppernas program! Han besöker bl.a. Mali, Indien och Kambodja. Bland lokalbefolkningen får vi sedan ta del av rådande musikklimat, och i morgondagens avsnitt möter Walhlgren kambodjansk khmer-hiphop - med tanke på förutsättningarna, är det underligt att hans musik inte är bättre! Ge ändå programmet en chans, för kunnandet är klanderfritt".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Enligt Nöjesguidens egen übermeister Patrik Forshage ska Markus Krunegård från Laakso spela in ett svenskspråkigt soloalbum; utifrån förhandsprognoserna ska det låta bra och ge mersmak - uttalandet har dock baserats på en enda låt!".

Gorillan Recenserar (Nicollide and the Carmic Retribution)

Betyg 7:9


Gorillan inleder: "Igår missade Nicolai Dunger sitt P3 besök. Antagligen hade han missförstått tidpunkten, vilket givetvis är lätt hänt; för en artist som vill marknadsföra sitt nya album, är det emellertid ganska olämpligt att utebli ifrån ett rikstäckande radioprogram. Dunger har å andra sidan aldrig varit mycket för det offentliga rummet - ett projekt som A Taste of Ra genomfördes exempelvis helt utan promotion! I första hand verkar alltid den artistiska integriteten prioriteras, vilket förhindrat det stora genombrottet; inte ens samarbeten med Will OldhamMercury Rev och Calexico, eller språkbytet till svenska har gjort någon skillnad".

Gorillan fortsätter: "Det nya albumet "Nicollide and the Carmic Retribution" kommer förmodligen inte att ge några försäljningsframgångar, och som titeln antyder är det en återgång till engelskan. Personligen är jag dock kluven inför den nya skivan; medan A Taste of Ras sista projekt "Morning of My Life" överrumplade mig med sin oerhörda frenesi, har inte den nya "soloskivan" fångat mig på samma sätt. I ärlighetens namn har jag inte lyssnat mycket på Dunger sedan han genomförde en oengagerad spelning i Göteborg 2003 ("Morning of My Life" blev vändpunkten). Tillskillnad från de svenskspråkiga skivorna, präglas detta album av en mer orkestrerad och fantasifull ljudbild. Ett avvikande exempel utgör dock singeln "Too Free to Be Gone", som med lätthet bärs fram av en orgel, men för att i nästa sekund brytas av genom ett introvert mellanparti. En annan favorit är öppningsspåret "10th Annaversary Collide", vars stämningsskiften verkar skildra en människas olika sinnesstämningar".

Gorillan avslutar: "Utan att ha gjort sin bästa skiva, tydligör ändå Dunger sin unika ställning inom svenskt musikliv. Återigen har han bevisat sin förmåga att ta förvalta ett traditionellt uttrycksätt, för att i slutändan skapa något alldeles personligt".

Nicolai Dungers MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 31 januari nästa vecka spelar Justice på Trädgår'n i Göteborg, men redan nu på fredag kan du ladda upp med en radiokonsert som sänds i programmet P3 Live - se det som en aptitretare eller nödvändig introduktion!".

Way Out West

Gorillan säger: "I sommar återkommer musikfestivalen Way Out West och ni som har möjlighet ska naturligtvis besöka Göteborg mellan 7-9 augusti. Bokningarna är hittills få, men amerikanska band som Yeasayer och Okkervil River bådar gott, dessutom ska Håkan Hellström uppträda med sin nya skiva. Förutom klara band hoppas jag bl.a. på Yeasayers "systerband" MGMT".

MGMTs MySpace

Gorillan Hissar (Elliott Smith)Gorillan säger: "Tragiska levnadsöden har alltid fascinerat människor, vilket rockhistorien är ett tydligt bevis för; hängivna fans har gjort sitt yttersta för att hålla sina idoler vid liv - sanning och lögn sammanblandas! Vissa musiker tycks även bläddra igenom olika rocklexikon, för att på så sätt kunna uppnå odödlighet, medan andra blir ofrivilliga offer för sin egen självdestruktivitet. De sistnämnda överlever givetvis de som söker sin egen legend. En i raden av musiker som dött, för att sedan kunna återuppstå genom sin musik är amerikanen Elliott Smith, vars självmord kom som en chock för de allra flesta i oktober 2003 (knivhögg sig själv i bröstet). Misstankar om mord cirkulerade, men förundesökningen lades dock ner. Hursomhelst hade en briljant karriär upphört. Smiths musikaliska gärning sammanfattas vanligtvis med hans två soloskivor för indiebolaget Kill Rock Stars; den självbetitlade andraskivan utkom 1995, medan uppföljaren "Either/Or" släpptes 1997 - båda kan välförtjänt beskrivas som akustiska mästerverk! Nyligen gav dessutom Domino ut "New Moon", som baseras på outgivna inspelningar från ovanstående period. Personligen anser jag emellertid att samtliga av Smiths fem studioskivor är värda att upptäcka, även det förbisedda popalbumet "Figure 8" från 2000, som bl.a. kritiserats för att vara överproducerad. Ta fasta på mina ord, och låt dig hänföras av vår tids mest innerliga röst".

Elliott Smiths MySpace

Boktips...


(Fotografier av Autumn de Wilde: Cronicle Books 2008)

Gorillan Predikar (låttips)

  Beach House - Gila
Lågmält, skört och tidlöst...
  Robert Wyatt - Sea Song
Underbart vacker låt från skivan "Rock Bottom" - lyssna!
  Dead Moon - A Fix on You
Ett rockband som tyvärr upphörde att existera 2006 - tragiskt! 
   Gun Club - She's Like Heroin to Me
Ett stycke rockhistoria...
  Lightning Strike Lightning - The Moon
Utsvävande countrymusik ...
  Nicolai Dunger - 10th Annaversary Collide
Den nya skivan är inte lika bra som A Taste of Ras "Morning of My Life"
  Cursillistas - Tennessee
Som att rida igenom en spökstad - lyssna!
  The Weakends - Slow Down and Low
Fransk rock 'n' roll utav klassiskt garagesnitt...

"Control" av Anton Corbijn

Gorillan säger: "I tisdags såg jag Anton Corbijns film "Control", och en film som inleds med Bowies "Drive-in Saturday" kan inte vara dålig enligt mitt tycke; historien tar sitt avstamp 1973, då Ian Curtis precis köpt "Alladin Sane". Hans beundran inför Bowie leder honom till musiken, vilket i förläggningen ledde till Joy Division - ett band som lade grunden för postpunken! Genom Corbijns och Martin Ruhes bländande svartvita foto, får vi sedan följa bandets uppgång och fall; trots den dystra inramningen, glöms dock aldrig det humoristiska bort (utan att för den skull bli lika banal som "24 Hour Party People"). Tillskillnad från Michael Winterbottoms filmatisering fångas även tidsandan på ett mycket bättre sätt av Corbijn. Oavsett all beröm, kan jag ändå inte låta bli att sakna det lilla extra; att fånga en människas inre, vars hopp gått förlorat, blir ändå för svårt att uppnå via filmduken. Hursomhelst är "Control" en mycket sevärd film om ett spännande livsöde".


Gorillan tillägger: "Nu släpps även förra höstens bästa brittiska film "This is England" på DVD; har du inte redan sett denna historia om skinheads, samhörighet och musik, borde du verkligen göra något åt det - Shane Meadows berör på djupet".


Gorillan Avslöjar

Gorillan säger: "Psykedeliska electronicabandet Broadcast håller på att spela in ett nytt album, och förhoppningsvis blir skivan klar redan innan årets slut. Likt de två senaste fullängdarna "Haha Sound" och "Tender Buttons" är det Warp Records som ger ut det nya materialet; intresserade kan för övrigt gå in på skivbolagets hemsida, för att helt gratis ladda ner deras senaste inspelning "Green Peter". Låt inte din tid gå till spillo".

En tidsmaskin...

Gorillan säger: "Har svårt att tro på tidsmaskiner; det är inte utav rädsla, eller brist på empirisk forskning - har bara inte sett någon än! The Mantles singel "Trouble in the Streets" tog mig dock tillbaks till ett stekhett Kalifornien, där jag vaknade upp på en sandstrand; luften kändes frisk och det enda som hördes var havet. Inget fick mig att vilja återvända till ett grått Göteborg. Önskan att stanna kvar, gick emellertid förlorad när nålen lämnade skivtallriken. Vill du också besöka ett svunnet sextiotal? Även om bara för ett par minuter! Klicka här".

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Ikväll ska jag ta en välbehövlig paus, varva ner och bara umgås med min flickvän - även en omtalad indieprofet lever ett helt vanligt liv! Vad ska vi då göra? Jo, vi ska äntligen se Anton Corbijns film "Control"; det ska bli kul att se hur han lyckats porträttera Ian Curtis, vilket inte borde vara helt enkelt. Håller förresten på att omvärdera Sons & Daughters "Gilt Complex" - en riktigt bra singel! Videon är också underhållande!".


Greg Shaw

image117

Greg Shaw (1949-2004)


Gorillan Hissar (Bomp!)

Gorillan säger: "Bomp! är ett kultbetonat skivbolag som grundades av legendaren Greg Shaw 1974, och som sedan dess gett ut musik av Dead Boys, Iggy & The Stooges och The Modern Lovers. Under senare år har bl.a. Black Lips förärats äran att signas utav Bomp! - tyvärr avled Shaw av hjärtfel i oktober 2004! Skivbolaget överlevde dock dess grundare, och kan idag räknas som ett av världens äldsta ännu verksamma indiebolag. Boken "BOMP! Saving the World One Record at a Time!" som ges ut av exfrun Suzy Shaw och författaren Mick Farren, ger för övrigt en historisk och välskriven resumé över Shaws samlade livsverk. Nu för tiden ger även Bomp! ut klassiska album från 70-talets glansdagar, och nyligen återutgavs Weirdos "Destroy All Music" från 1977 på nytt - punkrock av ädlaste märke!".

Weirdos MySpace

Boktips...


(Författad av Suzy Shaw & Mick Farren: Ammo Books 2008)


I huvudet på Syd BarrettGorillan säger: "För två år sedan avled Syd Barrett; det var en person som inte varit offentlig sedan tidigt 70-tal; drogrelaterade problem satte tidigt stopp för en problemfylld karriär. Han var med och bildade Pink Floyd i mitten av 60-talet, och tillsammans gav de ut "Pipet at the Gates of Dawn" (en skiva som betytt mer för brittisk kulturhistoria än Stonehenge). Videon till singeln "Arnold Layne" har också geniförklarats, men tre år senare fick han lämna bandet, och ersättare blev David Gilmour - själen hade emellertid förlorats! Barret gav sedan ut två soloskivor -"The Madcap Laughs" och "Barrett "- där hans unika berättarbegåvning fulländades; låt dig invaggas, förföras och förundras - ta steget och träd in i ett unikt sinne!".

Syd Barretts MySpace

Lykke Li hyllas i brittisk press...

Lykke Li - Little Bit


Längtar efter sommaren...

Gorillan säger: "Vädret är fruktansvärt grått, intetsägande och deprimerande; molntäcket liknar en ogenomtränglig barriär, vars enda syfte är att blockera trafikerande ljusstrålar - det är svårt att veta om solen gett upp, eller inväntar ett lämpligt tillfälle att tränga igenom! Har verkligen inte lust att vakna upp varje morgon, för att återigen mötas av regn och blåst. Hursomhelst är det tur att det finns uppiggande musik, och för tillfället kan jag inte få nog av The Magnetic Fields nya skiva "Distortion". Hade musikgudarna fått nys om detta magnifika album, borde himlen öppnat sig för länge sen - lyssna och vidga era sinnen!".

The Magnetic Fields MySpace


Black Lips

image114

Gorillan Hissar (Britta Persson)

Gorillan säger: "Inom kort släpps Britta Perssons nya skiva "Kill Hollywood Me", och den är lika bra som alla hoppats på; musiken förmedlar en känsla av lekfull frihet, och likheterna med Feist känns uppenbara - arrangemangen kan inledningvis uppfattas som okomplicerade och lättsmälta, men för varje genomlyssning uppenbaras ytterligare dimensioner. Arrangemangen är dessutom oerhört uppfriskande, och det trots traditionell instrumentering som gitarr och piano. På sätt och viss borde albumet redan vara en omtalad och hyllad kultklassiker, för anslaget påminner om ett "försvunnet" mästerverk ifrån 70-talet (missa inte saxofonerna). Och om världen vore rättvis, så borde Britta Persson bli nästa svenska genombrottsartist".


Britta Perssons MySpace

Balkan Pop!

Gorillan säger: "De senaste två åren har balkan pop blivit ett vitt använt begrepp, och från att ha betecknat östeoropeisk musik som influerats av västerländska traditioner, har begreppet istället börjat användas för västerländsk musik, vars inspiration hämtats ifrån östeuropeisk balkan pop; förhållandena har dvs. blivit omvända. Band som främst förknippas med s.k. västerländsk balkan pop är Beirut och A Hawk and a Hacksaw, och utav dessa är det tveklöst amerikanen Zach Condons Beirut som nått allra störst framgångar; debuten "Gulag Orkester" och uppföljaren "The Flying Club Cup" borde finnas i varje hem - ta detta som en uppmanig! Nyligen släppte dessutom brittiska duon Misophone sitt senaste album "Where Has It Gone, All the Beautiful Music of Our Grandparents?", och för er som berörts av ovanstående band, borde Misophone vara ett utmärkt komplement - de har gett ut över tio skivor, så det finns en hel del att upptäcka!".

Misophones MySpace

Correcto "Do It Better"Correcto - Do It Better


Den nya vågen

Gorillan säger: "Den franska musikscenen förknippas alltsomoftast med klubbmusik - rockscenen diskuteras inte alls lika frekvent! Men vad sker i franska källarlokaler? Och har fransk rockmusik något existensberättigande?! The Teenagers ger svar på tal; på mycket kort tid har de fått ett enormt genomslag, och i mars släpps äntligen deras efterlängtade debutalbum "Reality Check" av Merok Records, samt XL Recordings. Bandets singlar har präglats av fransk sensualism, vilket förtydligas ytterligare genom deras senaste video "Starlett Johansson" Det är dock tveksamt ifall The Teenagers kan stämplas som ett renodlat rockband - pop influenserna är alltför påtagliga! Ett band som präglats mer utav rockhistorien är Sonic Chicken 4, och det är uppenbart att Velvet Undergrounds postumt utgivna album -"VU"- influerat ljudbilden; låten "Sexiest" skulle kunna vara komponerad och skriven utav Lou Reed (minus orgeln). Den självbetitlade debuten ges ut av amerikanska In The Red Records och finns för tillfället att köpa på Dotshop. Tycker du att Sonic Chicken 4 verkar alltför polerade, bör du omgående söka upp The Magnetix - det tjuter, gnisslar och slammrar! Deras kaosartade garegerock ger inte trumhinnorna någon tillstymmelse till ro, och de som skall ställas till svars är bl.a. Yakisakana och Nasty Product som gett ut ett stort antal av deras vinylsinglar. Mitt sista tips är The Creteens, vars punkbetonade larm borde ge kronisk huvudvärk - deras senaste sjua "Cocksucker" ges ut av Boom Chick Records!".

The Magnetix MySpace

The Magnetix

image109

Boktips...


(Joe Boyd: Serpent's Tail 2006)

Gorillan Hissar (Love)Gorillan inleder: "I mitten av sextiotalet var Love ett etablerat namn i hemstaden Los Angeles; deras rykte spred sig dock inte utanför stadens gränser - bandets största hit "Seven & Seven Is" nådde inte högre än top 40 i amerika! Men har i efterhand nämnts som den första punklåten. "Da Capo" som innefattade deras enda kommersiella framgång, blev inte heller vad skivbolaget eller bandet hade hoppats på, men detta påverkade inte sångaren och frontfiguren -Arthur Lee- som var fast övertygad om sin egen och bandets storhet. Redan debuten från 1966 vittnade också om något alldeles unikt, och en låt som "Signed D.C." signalerar ett helt nytt sätt att skriva en text; istället för vardagsromantik berörde Lee ämnen såsom drogmissbruk och samhällsproblem (vilket kan liknas vid Velvet Undergrounds tematiska grunder). Båda banden anses även vara de som med störst framgång bröt med hippierörelsens utopiska glädjebudkskap".
 
Gorillan fortsätter: "Loves tredje album "Forever Changes" anses ofta vara bandets mästerverk, där vision och musikalitet fulländades - den sålde givetvis ingenting!  Senare skivor hamnar ofta i skymundan, men trots förlusten av alla originalmedlemmar, så går det inte att ta miste om Lees fortsatta musikaliska begåvning, liksom hans genialitet. Loves uteblivna framgångarna, har dock kompenserats genom senare års otaliga hyllningar, och den turné som genomfördes för ett antal år sedan gjorde enorm succé. Detta skedde dock utan några originalmedlemmar - fortsatta bråk gjorde det omöjligt! Nu är en återförening helt uteslutet, eftersom Lee dog av leukemi för ca. två år sedan. Originalmedlemmen Bryan MacLean som bl.a. skrev "Old Man" och "Alone Again Or" till "Forever Changes" dog emellertid så tidigt som 1998 (hans musikaliska arv lever dock kvar hos halvsystern Maria MaKee)".

Gorillan avslutar: "Det sägs att Arthur Lee upptäckte The Doors, och att Jim Morrison var en av Lees största beundrare - något som inte besvarades! En popskröna påstår även att Lee hittade Morrison simmandes i hans pool, vilket gjorde honom ursinnig; han kastade genast ut Morrison, som lovade att aldrig komma tillbaka utan lov. Han blev dock god vän med Jimi Hendrix, och tillsammans skrev de "The Everlasting First" som sedermera hamnade på Loves sista skiva "False Start" från 1970".

Loves MySpace

Signed D.C.


Sometimes I feel so lonely
My comedown I'm scared to face
I've pierced my skin again, Lord
No one cares
For me

My soul belongs to the dealer
He keeps my mind as well
I play the part of the leecher
No one cares
For me, cares for me

Look out Joe, I'm fallin'
I can't unfold my arms
I've got one foot in the graveyard
No one cares
For me, cares for me

(Arthur Lee)

Gorillan Avslöjar

Gorillan säger: "Brittiska Hot Chip är oerhört omskrivna för tillfället, och deras samarbete med Volvo kan säkert ge dem extra framgång; det är emellertid mindre troligt att deras senaste remix av göteborska Love Is All kommer att rendera liknande uppmärksamhet - men desto roligare!".

Love Is Alls MySpace

Boktips...


(Författad av Clinton Heylin: Canongate 2007)

Gorillan Predikar (låttips)

   Love - You Set the Scene
Från klassiska "Forever Changes" - lyssna!
  Dennis Wilson - Cuddle Up  
Av någon anledning återutges inte "Pacific Ocen Blue"... 
  These Are Powers - Chipping Ice
Ett av vårens mest spännande band...
  High Places - Head Spins
Svävande, drömskt och lekfullt - lyssna!
  Tokyo Electron - AZ 238
I väntan på deras nya platta - lyssna!
  Cat Power - Song to Bobby
En röst som värmer...
  Yeasayer - Sunrise
Kommer snart till Sverige - lyssna!
  Fe Fi Fo Fums - You Might Get Me
Underbart simpel rock 'n' roll som ges ut av...
   
  
 


Gorillan Hissar (Crystal Castles)

Gorillan säger: Crystal Castles sjua "Alice Practice" är underbar trash-electro; musiken andas nostalgi - ljudbilden tycks ha hämtats direkt ur ett tv-spel!  Duons andra singel "Crimewave" som släpptes den 13 augusti förra året, ger ett mer återhållsamt intryck; den gavs dessutom ut som splitsjua tillsammans med Health, vars "Glitter Pills" är nästintill lika bra (men det är inte någon av deras bästa låtar)". Healths självbetitlade debut utkom för övrigt för ett par månader sedan, medan Crystal Castles inte utannonserat något datum ännu - men håll till godo med singlarna!".

Crystal Castles MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Den 31 januari spelar den franska duon Justice i Göteborg (Tädgår'n), och med detta i antåg känns det befriande att den värsta ED Banger hysterin har lagt sig - själv blev jag dock inte överväldigad av debuten, men antar att de gör sig bäst live! Och vem behöver inte dansa en vinter som denna?!".

Justices MySpace

Ännu en video med Black Lips...Black Lips - Veni Vidi Vici


Gorillan Avslöjar

Gorillan säger: "Under första halvan av 2008 kommer Shugo Tokumarus nya skiva "Exit", och det låter naturligtvis fantastiskt; hans musik spritter utav glädje och lekfullhet, vilket borde lämpa oss dystra vintersvenskar! Det är bara att hoppas på ett svenskt återbesök - helst innan våren!".

Shugo Tokumarus MySpace

RSS 2.0