Gorillan Hissar (Let's Wrestle)

Gorillan säger: "Jag anser att skev popmusik är något av det bästa som existerar, och för tillfället sköts detta bäst av tre unga killar ifrån London - kan det vara så att Storbritannien undkommit britpoppens baksmälla (det gångna året tyder i alla fall på det). Let's Wrestle kommer inte att genomföra någon musikalisk revolution, fast det är antagligen inget som de strävar efter; låtarna är skämtsamma, samt oerhört medryckande. Det återstår emellertid att se om de överlever den kommande fullängdaren - singeln "I Wont Lie to You" är åtminstone ett litet lyckopiller".

Let's Wrestles MySpace


Ett regnigt Roskilde

Gorillan säger: "2004 var året som jag skulle få se Bowie för allra första gången; min bror, min dåvarande flickvän och två helt underbara festivalpolare var också på plats. Anlednignen till detta inlägg, är att jag träffade dem på en busshållplats i Skara; efter detta oväntade möte kom alla minnen ifrån ett regnigt Roskilde tillbaks. Det var en resa som innehöll bråk, hemlängtan och en massa smutskastning - min bror och min dåvarande flickvän pratade inte med varandra efter den här resan! Besvikelsen infann sig redan dagen innan, då vi fick reda på att Bowie ställt in (det var tredje gången på kort tid som vi missade honom). Hursomhelst åkte vi ändå ner med bil; farmors gamla Mazda - min bror körde, vilket jag alltid tvingar honom till. När vi väl var framme regnade det hela tiden, bråken avlöste varandra, och att Slipknot ersatte Bowie hjälpte föga. Räddningen blev emellertid The Stooges, vars spelning än idag räknas som en av mina favoriter. Himlen öppnade sig, vi blev genomblöta; men vad gjorde det när Iggy Pop var på ett strålande humör - ovädret blev ett med publikhavet, trissade upp stämningen och fick samtliga att förflyttas till en nedgången lokal i Detroit. Denna mardrömsfestival, gav mig således ett härligt minne; plus nöjet att lära känna två underbara festivalpolare".  

The Stooges MySpace

Gorillan Hissar (Phosphorescent)

Gorillan säger: "Phosphorescent spelar trevande och smärtsam folkmusik med ett och annat glatt infall; alltsammans är insvept i ett Will Oldham liknande vemod. Musiken är med andra ord både glädjefull, liksom emotionellt inåtvänd. En av Phosphorescent mer svängiga låtar, är underbara "I Am a Full Grown Man" från "Aw Come Aw Wry". I år kom uppföljaren "Pride", vilket gått de flesta förbi; skivan är långtmer återhållsam och ödslig - låtar som "Wolves" och "Torn Up Praise" kräver all din uppmärksamhet. Låt dig invaggas i falsk trygghet".

Phosphorescents MySpace

Ett dödsfall, en födelse...

image100

Dennis Wilson (1944-1983)Årets bästa box!


(Rhino:2007)

Gorillan säger: "Rhinos välgjorda box "Love Is The Song We Sing - San Francisco Nuggets 1965-70" utgör en fantastisk påminnelse om den hippierörelse som växte sig stark på den amerikanska västkusten. De fyra skivorna innehåller de flesta av San Francisco-scenens bästa band; ett stort antal hamnar utanfär hippirörelsen, vilket belyser den enorma bredd som existerade i området under andra halvan av sextiotalet. Klassiska band såsom Jefferson Airplane, Moby Grape och Grateful Dead, samsas med obskyra band som The Stained Glass och The Mystery Trend. Den här samlingsboxen kan liknas vid en unik tidskappsel, som ger dig möjlighet att uppleva en förlorad tidsepok - ta chansen!".

Jefferson Airplanes MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Nu finns det en massa nya låtar på Garage Hangover - The Dillons "Simple Way of Living" borde ha blivit en hit (bedöm själva). The Impacts borde inte heller göra någon garageälskare besviken; vissa kan säkert tycka att det är lite väl poppigt, men låtar som "Leavin' Here" och "Green Green Field" borde ge varje människa glädjerus".

Gorillan tar sig en funderare...

Gorillan säger: "Har lite svårt för svenska band - avskyr faktiskt de flesta! Det låter ointressant. Självklart finns det flera undantag; gillar Pughs debut, John Holms två första plattor, Laaksos senaste. Det finns fler skivor, men oftast ger mig de utländska förlagorna mycket mer. I Sverige finns inget Velvet Underground eller Love som kunnat ge en stabil grund - vi har fått nöja oss med karbonkopior! Jag vet inte ifall Hästpojken kan göra någon skillnad, men duons Reatards inspirerade punk är i alla fall medryckande".

Hästpojkens MySpace

The Man Who Fell To Earth


(Producerad av Nicolas Roeg: Warner Brothers 1976)

Gorillan säger: "1976 var likt de flesta år under 1970-talet en produktiv period för David Bowie; skivan "Station to Station" tog honom långt bort från glamrocken, men det var även ett steg bort från klassisk philly soul som präglade 1975 års "Young Americans". Förändringen märks även på skivomslaget, där sex och arrogans, ersatts med världsfrånvändhet. Den nya riktningen präglar också 1977 års skiva "Low", där Bowie tycks stirra rakt ut i tomma intet. Båda albumen har tagit sina omslag ifrån filmen "The Man Who Fell To Earth" av Nicolas Roeg, som i sin tur baserat sin filmatisering på Walter Tevis omtalade novell. Bowie spelar den vilsne rymdvarelsen Thomas Jerome Newton som kraschlandar på jorden i sin jakt på vatten - hans hemplanet håller på att dö ut. En rolig detalj är att den brittiske skådespelaren Peter O'Toole var påtänkt för rollen. Filmen är hursomhelst klart sevärd, även om den kan kännas något föråldrad. Bowies rollprestation är dock i klass med de allra bästa inom filmvärlden, vilket gör "The Man Who Fell To Earth" till något alldeles extra".
The Man Who Fell To Earth - Original Trailer
 

Den vassa eggen

Gorillan säger: "Idag har jag jobbat extra som knivslipare! Började redan klockan halv sju; en tid då jag vanligtvis inte sovit mer än några timmar, så att kalla mig för utvilad vore inte riktigt sant; är nog endast snäppet snabbare än en zombie för tillfället! Det var två månader sen jag jobbade sist, tror ändå att jag kom ihåg de olika momenten; det lär dock snart visa sig om något blivit fel. Jobbet innebar också en återgång till den P3-värld som jag lämnade i slutet av oktober - har det skett några förändringar? Svaret är nej! De spelar forfarande samma musik; det kändes således mindre kul att få höra Kent och Lars Winnerbäck igen; oturligt nog var det dessutom en Kent-special. Jag blev emellertid glatt överraskad av Radiohead och deras nya låt "Jigsaw Falling Into Place" - det var kanske inte helt fel att hylla dem på årsbästalistorna! Annars präglades givetvis arbetsdagen av julmusik, och det går inte att förneka storheten i "Fairytale of New York" av The Pogues och Kirsty MacColl - fantastiskt bra! Det var naturligtvis också roligt att få träffa gamla arbetskamrater, speciellt de från svunna sommrar".

Radioheads MySpace

Joy Division

Gorillan låter meddela: "Jag har ett enormt sug efter att se en bra film på bio, och som tur är har Wes Andersons nya film "The Darjeeling Limited" premiär ikväll; men förutom detta skall även Anton Corbijns allra första långfilm "Control" snart ha biopremiär (11 januari). Corbijn har tidigare fotat och spelat in videor med Depeche Mode, Echo & the Bunnyman och U2! Men nu är han aktuell med historien om Ian Curtis, dvs. Joy Divisions karismatiske sångare, som begick självmord våren 1980, precis innan bandets genombrott med  "Love Will Tear Us Apart". Videon till låten har blivit en modern klassiker, och mycket talar för att Corbijns spelfilm skall bli detsamma - den har nämligen hyllats av en enig kritikerkår! Återkommer i januari med en detaljerad redovisning".

Joy Divisions MySpace

Midnight Cowboy

Gorillan säger: "För ett par dagar sedan slötittade jag på "Midnight Cowboy" från 1969; en utav mina favoritfilmer, vars huvudroller karakteriseras på ett strålande sätt av Dustin Hoffman och Jon Voight. De gestaltar två sinsemellan helt olika personer; både är dock offer för storstadens ensamhet och grymhet. Hoffman spelar den luttrade lurendrejaren, medan Voight är den blåögde utbölingen, som inte förstår sig på sin nya omgivning i New York - de slår sig ändå samman för att kunna skapa sig ett bättre liv! Det som emellertid aldrig slagit mig tidigare är det fantastiska soundtracket; musiken förstärker på ett utmärkt sätt filmens stämningsskiften. Det är exempelvis underbart att se Voight i inledningen av filmen, när han utforskar staden till musiken av Harry Nilssons cover av Fred Neils "Everybody's Talkin'". En annan given favorit är "He Quit Me" som skrevs av en då helt okänd Warren Zevon. Ur ett större perspektiv är det naturligtvis filmens huvudkompositör John Barry som sätter stämningarna, och detta sker bl.a. genom ledmotivet "Midnight Cowboy". Jag råder dig således att se den här underbara fimen, för att på så sätt kunna uppleva musiken i sitt rätta sammanhang".

Harry Nilssons MySpace

Boktips...


(Författad av Paul Drummond: Process 2007)


Gorillan Hissar (Tv on the Radio)

Gorillan säger: "I mars släpps en ny live EP med Tv on the Radio, och den innehåller låtar från deras senaste skiva "Return to Cookie Mountain" - en skiva som tokhyllades under 2006! Det är bara att hoppas på det bästa; men den som inte orkar vänta kan köpa singeln "Province" med den underbara b-sidan "Dumb Animal". Om inte detta räcker bör du även spana in ett liveklipp från Letterman där Tv on the Radio framför "Wolf Like Me" - första singeln från förra skivan; en låt som givetvis är med på "Live at Amoeba Music". Det är ett helt fantastiskt uppträdande som varje människa bör bevittna".

Tv on the Radios MySpace


Din vinylbutik på nätet...Gorillan säger: "Din inre oro av att inte kunna göra av med julklappspengarna är ett minne blott; ett snabbt besök på Vinyliums nya nätbutik och dina bekymmer är över! Du som har möjlighet skall givetvis även besöka butiken på Styrmansgatan 26 i Göteborg (Majorna); en liten skivbutik med kunnig ägare, opretantiös atmosfär och ett suveränt utbud".

Inlägget som inte blev av...Gorillan säger: "I förrgår var jag och mina föräldrar hemma hos min bror och hans tjej för att fira en tidig jul (de kommer inte hem till julhelgen). Vi kom fram vid fyra, men min bror syntes inte till förrän sju; han var nämligen tvungen att jobba över. Vi underhöll oss själva med Simpsons och Family Guy. När han sedan kom hem, och vi hade avverkat samtalsämnen såsom skumma tomteaffärer -mamma jobbar med porslinsfigurer och företagets agent har tydligen valt att göra lite affärer vid sidan om- var vi nästan tvungna att åka hemåt på grund av pappas omänskliga arbetstider. Det blev ändå kul med julklappsutdelning osv. Jag gav min bror Animal Collectives senaste skiva, samt Jonathan Richmans LP "Rock 'N'' Roll with the Modern Lovers" från 1977. Själv fick jag The Stone Roses debutskiva, och boken "No Compromise" om electropunkarna Suicide - verkar mycket intressant! Vi ger varandra nästan alltid musikrelaterade presenter; det är allra enklast eftersom vi känner till vad den andre tycker om. Min brors flickvän fick förövrigt Turbonegros senaste skiva av mig och min tjej - hoppas att den är bra! Mamma och Pappa gav bort en MP3-spelare. Tiden rann sedan iväg, och vi blev tvungna att åka hem".

Gorillan tilläger: "Tänkte egentligen skriva ett upprört inlägg om "mode-bloggares" förkärlek inför personer som systrarna Olsen och Paris Hilton - orkar dock inte ödsla någon tid på det!".

Richard Hawley "Coles Corner"Richard Hawley - Coles Corner


Förväntningar inför nästa år...

Gorillan säger: "I början av nästa år kommer bl.a. El Perro del Mar, Cat Power, Blood on the Wall och Magnetic Field att släppa nytt material - och i förhand tycks Cat Power ha allra bäst försäljningsutsikter; hennes skiva "The Greatest" var nämligen en av de allra mest hyllade för två år sedan, och den här gången kan möjligtvis även framgångarna komma i form av fler lyssnare. Det är åtminstone ett stort antal som lovprisat "Song For Bobby" - resten av skivan består dock av covermaterial (kanske inte det mest upphetsande). Angående Magnetic Fields så skall deras skiva "Distortion" släppas 15 januari, och det är bara att hoppas på ett nytt mästerverk i samma klass som "69 Love Songs". Svenska El Perro del Mar har minst lika stora förväntningar på sig, och enligt hennes nya skivbolag Licking Fingers skall uppföljaren till hyllade debuten "Look! It's el Perro del Mar" vara aktuell för marknaden i början av nästa år. Brooklyn-bandet Blood On the Wall skall tillsist äntra skivmarknaden den 22 januari, och detta sker i form av deras tredje skiva "Liferz" (som tillsammans med El Perro del Mar är min egen förhandsfavorit)".

Cat Powers MySpace

Gorillan Hissar (Garage Hangover)

Gorillan säger: "Garage Hangover är något för er som spelat sönder "Back From the Grave"-samlingarna (om det är möjligt). Här hittar du framförallt obskyr garagerock från 60-talet, och du lär bl.a. upptäcka att The Pastels inte bara är ett brittiskt indieband, utan också ett amerikanskt garageband, vars främsta influens tycks vara The Sonics - vilket naturligtvis inte kan bli bättre! Jag anser med andra ord att en "snedtripp" till denna sida är ett måste".

The Sonics MySpace

Ett urval av årets bästa återutgåvor...

  Pylon - Gyrate
Grym postpunk från 1980...

  Fire Engines - Hungry Beat
Postpunk från Edinburgh...
  Harmonia - Live 1974
Atmosfärisk krautrock - inspelat på en tågstation!
  Faust - Faust IV 
Klassisk krautrock från 1973 - ett självklart köp! 
  Young Marble Giants - Colossal Youth
Postpunk från Cardiff som återutgivs av Domino...
  Gram Parsons - Gram Parsons Archive, vol. 1
Omistlig countryrock... inspelat mellan åren 1967-1969
  Dyke & the Blazers - We Got More Soul

Underskattad funk/soul artist...
  Sonic Youth - Daydream Nation
En av 80-talets mest omtalade skivor...
  Slits - Return of the Giant Slits
En skiva som hamnade i skymundan av debuten...
  Betty Davis - Betty Davis
70-talets mest vågade artist...
  Shearwater - Palo Santo
Återutges ett år efter releasen, vilket är Matadord förtjänst...
  Bobb Trimble - Harvest of Dreams
80-tals psykedelia som ges nytt liv av Secretly Canadian - skrämmande romantik!
  Grouper - Way Their Crept
Återutges av Type...


I väntan på "The Darjeeling Limited"...Seu Jorge - Lady Stardust


Suicide "Ghost Rider"Suicide - Ghost Rider


Glamrock!

Gorillan låter meddela: "Jag tänker lista de 8 bästa glamplattorna; det finns vissa självklara val, som av naturliga skäl överskuggar andra skivor - jag har emellertid inte bestämt mig för listans slutgiltiga utseende! Nedan redovisar jag de album som klarat utgallringen".

                                  
Lou Reed - Transformer (1972)              Mott the Hopple - All the Young Dudes (1972)

                                  

David Bowie - The Rise and Fall of         Roxy Music - For Your Pleasure (1973)

Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1972)
                                  
T-Rex - Electric Warrior (1971)               New York Dolls - New York Dolls (1973)

                                  
Brian Eno - Here Come the                    Queen - Sheer Heart Attack (1974)
Warm Jets (1974)


Ett urval av årets bästa låtar...

  Dinosaur Jr. - Lightning Bulb
Årets mest överraskande comeback - de gjorde något bra!
  M.I.A. - Bird Flu
Underbar attityd...
  Beirut - In the Mausoleum
Lika bra som debuten...
  Pop Levi - Hades' Lady
Lika mycket glam som T-Rex - vilket borde vara omöjligt 2007!
  Seabear - Arms
Underbart finstämd folkpop (isländska band överraskar gång på gång)
   Iron And Wine - Lovesong of the Buzzard
Sam Beam verkar ha något alldeles extra....
  Panda Bear - Bros
Ett smakprov från den skiva som betytt mest för mig under 2007 - omistlig!
  Marissa Nadler - Thinking of You
En av årets vakraste låtar!
  Pacific! - Hot Lips
Den låt som betytt mest för mig och min älskling - har aldrig mött någon som du!
  Black Lips - 0 Katrina!
Ett band som bara blir bättre och bättre....
  The Royal We - Wicked Game
Årets bästa cover...
   Mathew Saywer and the Ghosts - So So Glad You Came
En av de vackraste låtarna som spelats in under 2007...
  Holy Fuck - Royal Gregory
Mättade min krautmani...
   Battles - Atlas
Årets mest passande låttitel!
   Radical Face - Welcome Home
Smittande handklapp, samt underbar melodi
  The Demon's Claws - Tom Cat
I samma klass som Black Lips!
  Liars - Pure Unevil
Infriade alla mina förväntningar - melodiöst oljud!
  Feist - Sealion
Antingen överskattad i Sverige eller underskattad i övriga världen
  King Khan & the Shrines - I See Lights
Rock 'n' roll guru med känsla för det förflutna...
  No Age - Boy Void
Fantastisk punkrock! 
  Caribou - Melody Maker
Årets bästa poplåt!
  Laakso feat. Peter Jöback - Italy vs. Helsinki
Årets bästa svenska poplåt!
  Robert Wyatt - Lost In Noise
En av de vackraste rösterna någonsin...
  Animal Collective - Winter Wonder Land
Ett band som alltid ger dig det något utöver det vanliga...
  Adam Tensta - My Cool
Årets nykomling!
 

Martin Rev och Alan Vega önskar alla en God Jul!

image75

- Julen är en högtid för kontemplation och samhörighet!

M.I.A. "Paper Planes"M.I.A. - Paper Planes


Wild Billy Childish

Gorillan säger: "Snart är det jul, och med den kommer en massa meningslös julmusik - "musik" vars värde kan likställas vid Weimarrepublikens penningvärde! I dagarna släpper emellertid Wild Billy Childish & the Musicians of the British Empire "Christmas 1979", vilket är en julskiva utan meningslöst nonsens. Det är absolut inget revolutionerande, och anslaget känns mycket väl igen ifrån andra bandkonstellationer med Billy Childish. Det är ändå upplyftande, och skivbolaget Damaged Goods skall ha en eloge för att de bad honom att göra denna skiva".

Indieunifom #6

image73

Polo - Paul & Friends
Kavaj - ACNE
Jeans - Velour

Gorillan Hissar (Roky Erickson)


(DVDn "You're Gonna Miss Me")

Gorillan säger: "Vissa musiker når legendstatus genom sin mentala ohälsa, och en av de mest uppmärksammade är Sverigeaktuelle Roky Erickson, vars 13th Floor Elevators räknas som psykedelians urfäder - inte ens Syd Barrett kan göra anspråk på den titeln! Både debuten "The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators" från 1966 och uppföljaren "Easter Everywhere" är omistliga; ljudbilden baseras på traditionell garagerock; instrument som "jug", dvs. ett percussion liknande krukinstrument gör dock bandet helt unikt. Ericksons soloskivor är inte lika banbryande, utan kan liknas vid traditionell rock 'n' roll, fast med udda teman - oftast berör texterna demoner, fantasimonster och zombies. För den som är intresserad och vill fördjupada sitt Erickson-intresse är DVDn "You're Gonna Miss Me" ett måste".

13th Floor Elevators MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Inom kort skall jag diskutera John Cales produktioner; för många är han endast grundare av The Velvet Underground, ett rockband som anses vara ett av de mest inflytelserika någonsin. Färre känner till Cales samarbeten med The Stooges, Patti Smith och The Modern Lovers - debutskivor som fått legendstatus! Är det Cales förtjänst? Och går det att avgöra vilken skiva som betytt mest? Intressanta frågor som skall besvaras".


De senaste femtio årens bästa låtar...

1957  THE SOUL STIRRERS (WITH SAM COOKE) - LORD REMEMBER ME
1957  ANDRE WILLIAMS - I'M MOVIN' ON

1958  LINK WRAY - RUMBLE
1958  JAMES BROWN - TRY ME

1959  MARV JOHNSON - COME TO ME
1959  MILES DAVIS - BLUE IN GREEN

1960  LAUREL AITKEN - HEY BARTENDER
1960  DERRICK MORGAN - FAT MAN

1961  SUN RA - CHINA GATES
1961  DERRICK & PATSY - FEEL SO FINE (AKA FEEL SO GOD)

1962  THEO BECKFORD - TROJAN BATTLEFIELD
1962  OTIS REDDING - THESE ARMS OF MINE

1963  NINA SIMONE - BLACK SWAN (FROM THE MEDIUM)
1963  BOB DYLAN - GIRL FROM THE NORTH COUNTRY

1964  TIM HARDIN - HOW CAN WE HANG ON TO A DREAM
1964  THE MANHATTANS - I WANNA BE (YOUR EVERYTHING)

1965  THE SONICS - PSYCHO
1965  FRANK WILSON - DO I LOVE YOU (YES I DO)

1966  JACKIE WILSON - SOUL GALORE
1966  LOVE - SIGNED D.C.

1967  13TH FLOOR ELEVATORS - SLIP INSIDE THIS HOUSE
1967  PINK FLOYD (WITH SYD BARRETT) - ARNOLD LAYNE

1968  THE KINKS - DAYS
1968  NICO - FACING THE WIND

1969  THE VELVET UNDERGROUND - SOME KINDA LOVE
1969  MC5 - KICK OUT THE JAMS

1970  THE STOOGES - T.V. EYE
1970  NICK DRAKE - NORTHERN SKY

1971  BRIDGET ST. JOHN - EARLY MORNING SONG
1971  T-REX - RIP OFF

1972  THE MODERN LOVERS - SHE CRACKED (DEMO VERSION)
1972  CAN (WITH DAMO SUZUKI) - SING SWAN SONG

1973  FAUST - LÄUFT... HEISST DAS IST LÄUFT ODE ES KOMMT BALT... LÄUFT
1973  ROXY MUSIC - IN EVERY DREAM HOME A HEARTACHE

1974  NEW YORK DOLLS - CHATTERBOX
1974  JUDEE SILL - THAT'S THE SPIRIT

1975  BRIAN ENO - SKY SAW
1975  PATTI SMITH - BREAK IT UP

1976  DAVID BOWIE - STATION TO STATION
1976  RICHARD HELL & THE VOIDOIDS - BLANK GENERATION

1977  DENNIS WILSON - THOUGHTS OF YOU
1977  TELEVISION - SEE NO EVIL

1978  PERE UBU - HUMOR ME
1978  THE UPPSETTERS - JAH JAH AH NATTY DREAD

1979  SUICIDE - DREAM BABY DREAM
1979  JOY DIVISION - SHE'S LOST CONTROL

1980  JOSEF K - HEADS WATCH
1980  THE CRAMPS - WHAT'S BEHIND THE MASK

1981  THE BIRTHDAY PARTY - BLAST OFF
1981  THE GUN CLUB - SEX BEAT

1982  THE DREAM SYNDICATE - SURE THING
1982  LILIPUT - ÉTOILE

1983  VIOLENT FEMMS - BLISTER IN THE SUN
1983  DANIEL JOHNSTON - DON'T LET THE SUN GO DOWN ON YOUR GRIVIENCE

1984  BEAT HAPPENING - LOOK AROUND
1984  THE MILKSHAKES - CAN'T SEEM TO LOVE THAT GIRL

1985  THE JESUS AND THE MARY CHAIN - YOU TRIP ME UP
1985  TOM WAITS - CLAP HANDS

1986  ARTHUR RUSSEL - WAX THE VAN
1986  ROCKY ERICKSON - ANTHEM (I PROMISE)

1987  DINOSAUR JR. - LITTLE FURY THINGS
1987  SONIC YOUTH -  CATHOLIC BLOCK

1988  THE PASTELS - BABY HONEY (ALTERNATIVE VERSION)
1988  NICK CAVE & THE BAD SEEDS - MERCY SEAT

1989  THE PIXIES - DEAD
1989  DEAD MOON - A MISS OF YOU

1990  THE GORIES - STRANDED
1990  NEIL YOUNG & CRAZY HORSE - F*!#IN' UP

1991  MY BLOODY VALENTINE - LOOMER
1991  THE MAGNETIC FIELDS - 100,000 FIREFLIES

1992  JONATHAN RICHMAN - VELVET UNDERGROUND
1992  PJ HARVEY - DRESS

1993  SUEDE - ANIMAL NITRATE
1993  EGGS - GOVERNEMENT ADMINISTRATOR

1994  GUIDED BY VOICES - HARDCORE UFO'S
1994  THE BEGUILED - BLACK GLOVES

1995  BLACKTOP - BABY
1995  THE FLAMING LIPS - BAD DAYS

1996  BELLE AND SEBASTIAN - SHE'S LOSING IT
1996  THE JON SPENCER BLUES EXPLOSION - 2KINDA LOVE

1997  OBLIVIANS - FEEL ALL RIGHT
1997  SMOG - RED APPLE FALLS

1998  ELLIOTH SMITH - BOTTLE UP AND EXPLODE!
1998  MAKE-UP - LIVE IN THE RHYTHM HIVE

1999  GUITAR WOLF - KAMINARI ONE (JET VERSION)
1999  NICOLAI DUNGER - INDEPENDENCE

2000  KATHRYN WILLIAMS - TELL THE TRUTH AS IF IT WHERE LIES
2000  THE FALL - DR. BUCKS LETTER

2001  M.WARD - SO MUCH WATER
2001  ERASE ERRATA - BELLY MUMMY

2002  LIARS - GROWN MEN DON'T FALL IN THE RIVER, JUST LIKE THAT
2002  LCD SOUNDSYSTEM - LOSING MY EDGE

2003  LOVE IS ALL - SPINNING AND SCRATCHING
2003  IRON AND WINE - SWANS AND SWIMMING

2004  DEVENDRA BANHART - FALL
2004  ANIMAL COLLECTIVE - LEAF HOUSE

2005  EL PERRO DEL MAR - GOD KNOWS (YOU GOTTA GIVE TO GET)
2005  BORIS - WOMAN ON THE SCREEN

2006  TV ON THE RADIO - WOLF LIKE ME
2006  BEIRUT - MOUNT WROCLAI (IDLE DAYS)

2007  PANDA BEAR - BROS
2007  BON IVER - THE WOLVES (ACT 1 &2) 


Indieuniform #5

image68

T-shirt - ACNE
Kofta - ACNE
Hängslen - Tiger
Jeans - Whyred

Springsteenspesten...

Gorillan säger: "Vissa smittor är mer benägna att nå ut till större grupper än andra, och särskilda regioner tycks vara extremt sårbara; när conqistadorena kom till Latinamerika i början av 1500-talet spreds exempevis europeiska smittor bland ursprungsbefolkningen - detta resulterade sedan i massdöd!  Denna gång är det vår kontinent som utsatts. Springsteenspesten har återigen nått Sverige, första gången skedde redan 1975 (jag kommer tyvärr inte ihåg datumet). Och ikväll når pesten sin absoluta kulmen, och värst drabbade är de människor som nått medelåldern, män är dessutom långtmer benägna att råka illa ut än kvinnor - de kommer med största sannolikhet att lida svårt av sin inbillningssjuka! Förmodligen finns det inget att göra, förutom att be en stilla bön".

Minnen...

Gorillan säger: "Att minnas kan vara både positivt som negativt; samtliga dras med minnen som de avskyr, tankar som ständigt återkommer. Våra vardagar är kantade av sådana återblickar. Andra minnen är lyckliga, och det är minnen som varje människa vill återkomma till - antagligen så ofta som möjligt! Den tredje kategorin är utav dubbel natur; en företeelse som inrymmer båda förnimmelserna. Igår upplevde jag något som kan liknas vid den tredje kategorin; min bror och jag åkte förbi min farfars ladugård, där vi hjälpt honom när vi var yngre - ett både slitsamt och roligt arbete, minnena gick således isär. Denna gång blev vi överrumplade av ett rivningsarbete. Vid denna tidpunkt ljöd Sandy Dennys vackra "Sweet Rosemary" ur bilstereon, vilket förstärkte den melankoliska känsla, som vi upplevde vid anblicken av en ladugård utan tak. Under detta tak hade vi slitet, svurit och skrattat. Det hade varit trångt, inte alls arbetsvänligt. Men nu fanns det inget tak, bara ett träskelett. Vårt gemensamma minne spolierades, vi blev av med ett av våra mest älskade minnen. Istället fastnade en bild av ett rivningsobjekt på våra näthinnor - hoppas att den känslan försvinner!".

Boktips...


(Författad av Gawin Walsh: plexus books 2007)

Gorillan säger: "Finns det bilderböcker för vuxna - naturligtvis! Mitt tips till dig, är Punk on 45: Revolutions on Vinyl. Här hittar du snygga, liksom fula skivomslag från perioden 1976-1979; det rör sig om både punk och new wave - band såsom Pere Ubu, Slits, Devo, Television och Ramones lyfts fram, men även mindre kända artister som Kleenex ges mycket utrymme. Detta är fascinerande "läsning", och en viktig påminnelse om en period då skivomslag var betydelsefullt för både köpare och artist (rent utav konst)".

New York Dolls "Jet Boy"New York Dolls - Jet Boy


Gorillan Hissar (Punk Magazine)

Gorillan säger: "Punk Magazine grundades i New York under 1975, precis innan punkrörelsens explosion; det egentliga genombrottet skedde inte förrän året därefter - samma år som det första numret publicerades! Men band såsom The Heartbreakers hade redan gjort sig ett namn, ett punkband som bl.a. bestod av Johnny Thunders och Richard Hell; den förre hade varit medlem i glambandet New York Dolls, medan Hell figurerat i Television. I detta skede fann John Holmstrom det viktigt att sprida punkrörelsen, och på så sätt framhäva dess kultur - som en motsats till hippierörelsen. Han lyckades skapa en tidning som bl.a. lyfte fram Ramones, men även äldre punkföregångare som Iggy Pop och Lou Reed; i Denimzines punknummer från detta år, påstår exempelvis Holmstrom att rörelsen inte blivit lika framgångsrik, om inte han grundat Punk Magazine. Detta kommer aldrig att kunna bevisas, men för den som är intresserad av de 17 nummer som släpptes mellan 1976-1979, så är ett besök på Punk Magazines hemsida ett måste".

Till min älskling...David Bowie & Marianne Faithfull - I Got You Babe

Bussresa...

Gorillan säger: "Bussresor är sällan underhållande, och den här resan till Lidköping såg inte ut att bli något undantag; ingen iPod, ingen walkman - att lyssna på musik var med andra ord helt uteslutet! Jag läste ointresserat igenom GP, bläddrade igenom Aftonbladet -obligatoriska Burial hyllningar- utan att hitta något intressant. Började istället att läsa Harry Martinsons "Nässlorna Blomma". Hann nästintill bara öppna boken, innan jag lade märke till en kvinna i 65 års åldern; vanligt klädd, klassisk damfrisyr. Hon tittade igenom en cd-bunt. Nyfiket såg jag efter vilka skivor hon hade - förväntade mig inte Rufus Wainwright! Blev naturligtvis förvånad, frågade hur det kom sig att hon lyssnade på honom. Kvinnan berättade att hon varit på Stockholmskonserten, och att hon älskade Wainwrights musik. Hon tittade på min bok, frågade hur det kom sig att jag läste en 30-tals författare. Ibland är det kul när fördomar motbevisas".


Gorillan Hissar (Rob's House Records)

Gorillan säger: "Vissa band är pretentiösa, vissa är dödsallvarliga; men andra tar det inte alls lika allvarligt - musiken är givetvis inte mindre trovärdig för det! För tillfället är det Atlantascenen som verkar ha allra roligast, och där huserar band som Black Lips och Coathangers. I anslutning till dessa finns Demon's Claws, King Khan och Mark Sultan; dessa gör det mesta för att spela rock´n´roll skjortan av dig och dina kompisar. Ett av skivbolagen som förser världen med några av ovanstående band är fantastiska Rob's House Records".

Rob's House Records MySpace

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Satt och läste Haruki Murakamis "Dance, Dance, Dance" när jag kom på idén, att lista de femtio senaste årens bästa låtar - kanske inte den lättaste uppgiften! För att göra det ännu svårare tänkte jag välja två låtar per år, dvs. sammanlagt hundra stycken. Det kan bli hur bra som helst. Denna lista kommer inte att publiceras de närmaste veckorna, men det lär inte dröja alltför länge".

Problem...

Gorillan har precis bytt adress, vilket har resulterat i en massa problem - beställningar har inte nått honom! Människor har blivit förbannade! The Dragons och Eric Copeland har retunerats! Gorillan känner sig nere, har inte lust att engagera sig i något. Han har dessutom fått ombeställa Ainotamenishis, samt samlingsskivan "Summer Records Anthology" - av bara farten köpte han även nyutgåvan av Pylons "Gyrate". Demoinspelningarna med The Gun Club verkar inte heller dyka upp, Flum-Alex lämnar inte tillbaks några skivor och samtliga årsbästalistor känns långt mer förutsägbara än livet självt/Shadazz

Pylons MySpace


Gorillan Dissar (Konsertvintern)

Gorillan säger: "Har det någonsin varit en mer intetsägande konsertvinter?! Kan ingen upplysa konsertgudinnan - uppmuntra henne! be till henne! Ingen människa kan vara utan spelningar under vinterhalvåret. Har aldrig sett så många trötta ansikten, människor utstrålar allt annat än lycka. Se dig om, du kommer att se samma sak; själlösa andar som irrar, personer som tröstar sig med Kent-konserter - dessa människor förstår inte att deras liv skulle kunna vara så mycket bättre! Kan ingen upplysa konsertgudinnan att människor vill glädjas, umgås och uppleva något nytt".

Guitar Wolf "Jet Generation" Guitar Wolf - Jet Generation
       

Gorillan Predikar (de 8 bästa japanska banden/artisterna)Gorillan säger: "Vad är bra och vad är inte lika bra?! Det är egentligen ganska oviktigt, men ofta betyder musiksmak mer än något annat - det gäller att lyssna på rätt musik, samt att tillhöra rätt genre; ett stort antal lyssnar naturligtvis på vitt skilda stilar. Men det handlar ändå om att vara medveten, att exempelvis vara indiekorrekt - en människas identitet är viktigare än något annat. Jag kan emellertid underlätta din tillvaro; ta vara på mina ord, följ mina råd, ge mig din dyrbara uppmärksamhet. Vår indieförsamling kan ge dig en identitet, vi kan ge dig vårt stöd. Börja med att ta del av nedanstående lista, över de allra bästa japanska artisterna eller grupperna. Ditt liv kommer att förändras".

   8. Teengenerate
Ett mer punkbetonat band än exempelvis det mer välkända bandet Guitar Wolf; tillskillnad från dem sjunger dessutom Teengenerate på engelska. Bandets bästa platta "Get Action" släpptes i mitten av 90-talet och kan för tillfället köpas genom savagemagazine

  7. Tenniscoats
Tenniscoats
är ett av den här topplistas mer återhållsamma band, vars senaste album "Tan-Tan Therapy" dessutom spelats in i Sverige; den är jazzinfluerad, men Tenniscoats ljudbild består av alltifrån horn till glockenspiel. Skivan kan förresten köpas på Dotshop för 99 kronor, vilket är en mycket bra investering! 

  6. Boris
Ett band som gjort sig känt för en mängd sammarbeten, exempelvis med Sunn O))) och Michio Kurihara, men det är framförallt skivan "Pink" från 2006 som bör införskaffas - drone samsas med punkrock! Älskar låtarna "Woman On The Screen" och "Blackout".

  5. Boredoms
Det här är ett av de märkligaste banden, vars skivor förbryllat och influerat musikälskare ända sedan tidigt 90-tal. De anses främst vara ett noiseband med humor, men har även spelat in atmosfärisk krautmusik såsom "Arrow Up", där Damo Suzuki tycks vara medproducent. Den mest klassiska skivan anses ändå vara "Pop Tatari" från 1993 - det måste ha varit en mycket underhållande inspelning! 

  4. Acid Mothers Temple
Ett kollektiv som funnits sedan 1996, har sedan dess gett ut en mängd skivor - allt är inte bra, men när de är som bäst, är deras krautinfluerade spacerock oerhört imponerande. Ljudbilden är överväldigande, sången mässande och låtarna tycks aldrig ta slut.  Lyssna gärna på klassikern "La Nòvia" från 2000. 

  3. Shugo Tokumaru
Tokumaru
är Acid Mothers Tempels motpol. Han ger dig akustisk musik med underliga infall; debutskivan "Night Piece" innehåller papper som rivs isär, leksaksinstrument ges alltid mycket utrymme, liksom elektroniska infall. Det är lekfullt, smart och sockersöt. Snart släpps dessutom Tokumarus tredje skiva "Exit", favoriten är dock "L.S.T." från 2005.

   2. Maher Shalal Hash Baz
Ordet lekfullhet borde vara synonymt med det här bandet; deras musik känns nästan trasig i sin enkelhet, allt verkar nästintill improviserat - ett av de mest fascinerande banden! Blåsinstrument samsas med Tori Kudos svajande sånginsatser, och de ostämda gitarrerna ger en atmosfär av känslofyllt kaos. Köp deras senaste skiva "L' Autre Cap" som distribueras av det amerikanska indiebolaget K...äh... leta reda på allt du hittar!
  
  1. Guitar Wolf
Ett av de råaste rockbanden någonsin; de utstrålar mer energi än något annat band - och på scen poserar de mer än The Hives, samtidigt som de fullkomligt kör över publiken. Bandet grundades redan i slutet av 80-talet, men har absolut inget att göra med Guns N´ Roses. De spelar istället i samma liga som Ramones, men med mycket mer rundgång. Den senaste plattan "Dead Rock" är riktigt bra, men även "Jet Generation" från 1999 bör införskaffas.
 
     
  
   
   

Gorillatankar

Gorillan funderar på att lista de bästa japanska artisterna/banden - han minns Boredomes på Way Out West, han minns spelningen med Shugo Tokumaru på Pustervik, han minns Guitar Wolf på Debaser. Han älskar Boris, Acid Mothers Temple, Marble Sheep, Tenniscoats och Maher Shalal Hash Baz  - listan kan givetvis göras ännu längre! Gorillan ser således framemot morgondagen/Shadazz

The Kinks

Gorillan säger: "Dricker ett glas vitt vin, vilket smakar aningen jäst; lyssnar på Kinks skiva "Face to Face" - inte deras bästa, fungerar mer som en inkörsport till deras mer popbetonade period. Anser förresten att singeln "Days" från 1968, är en av de allra bästa poplåtarna någonsin; men klättrade inte högre än 12 plats på den brittiska hitlistan. Melodin är enkel, texten berör minnen av svunnen kärlek, det enda som finns kvar av det förflutna. Det mest geniala, är oftast det allra enklaste". 

Indieuniform #4

375458-56

T-shirt - Second Hand
Jeans - Whyred
Hängslen - Tiger

Marissa Nadler "Bird on Your Grave"Marissa Nadler - Bird on Your Grave

New York Telephone Conversation

Gorillan pratade nyligen med sin forne kollega Dizzy; båda var DJ:s i New York under 2005. Dizzy bor fortfarande kvar, medan Gorillan valde att bosätta sig i Gbg. Deras samtal berör uteslutande musik, och de tips som Dizzy ger brukar vara helt okay - en DJ vet ändå alltid bäst! 
    En av artisterna som Dizzy nämnde var Glass Candy och hennes "Candy Castle" - en låt som finns på Candys MySpace; musiken kan beskrivas som attitydstinn electro. Ett annat tips var The Selmanaires, vars låt "Verdigris Intrigue" ger en lugnande känsla av att vara vid havet. Dizzy kunde givetvis inte låta bli att tipsa om ett band från Brooklyn, och den här gången nämnde hon High Places - en duo som tycks omfamna hela världen med sina färgsprakande och soldränkta sommartoner! Gorillan gillar framförallt Brooklyn-bandet för deras Animal Collective vibbar!
    I kväll skall Gorillan lyssna igenom sitt senaste vinylfynd, dvs. Funkadelics album "Uncle Jam Wants You"/Shadazz

High Places MySpace

Indieuniform #3

image58

 Kavaj - ACNE
Tröja - Gant
Byxor - Julian Red

Mathew Sawyer and the Ghosts "Don't Want to Hang Around"Mathew Sawyer and the Ghosts - Don´t Want to Hang Around

Gorillan Predikar

  The Mans - High
Grym rock 'n' roll från franska bolaget Yakisakana 
  Hot Chip - My Piano
Ett av förra årets mest hypade band, nu med draghälp från Volvo
  Black Kids - I´m Not Gonna Teach Your Boyfriend How to Dance With You
Årets hype?! 
  Burial - Ghost Hardware
Eller är detta årets hype?!
  Let´s Wrestle - I Wont Lie to You
Ett riktigt bra indieband, strålande melodier
  The Paragons - Only a Smile
Från skivan "On The Beach" - ett litet mästerverk! Året är givetvis 1967!
  David Bowie - Quicksand 
En av mina absoluta favoriter! 
  Spank Rock & Benny Blanco - Loose
Ett syndigt möte...halleluja! 
  The Gaye Blades - Keep Your Hands Off of My Baby
Medlemmar från Lids och Black Lips!
  These Are Powers - Little Sister Of Beijing
Anknytning till Liars...
  White Williams - In the Club
Förenar dagens electro med dåtidens glam...
  Keijo - For What to Wait
Neofolk från Finland - den finländska folkscenen blir bara bättre!
  Daniel Higgs - All Cherished Things
10 minuters ödesmättad mystik...
  A Taste Of Ra - Morning of My Life
42 minuters galenskap; folk, kraut och funk 
  Richard Youngs - Low Bay of the Sky
Otroligt vacker låt... släpps genom Jagjaguwar
  Dyke And The Blazers - She Knows it
Sångaren dog givetvis i förtid - funk och soul i underbar symbios!
  Judee Sill - The Kiss
Sångerskan dog givetvis i förtid - känslofylld folkmusik!
  Roxy Music - In Every Dream Home a Heartache
1973 års bästa låt! Fantastiskt skivomslag...
  Seabear - Teenage Kicks
Nytt från ett av islands bästa folkband... bra cover version...
 

Indieuniform #2

image53

T-shirt - ACNE
Jeans - Velour

Inköp...

Gorillan är som bekant ett stort fan av Pacific! Idag köpte han deras nya tolva "Number One" på Blenda; Stéphane Manel har återigen gjort omslaget. Likt de övriga tolvorna rör det sig om syntbaserad Dennis Wilson pop, men den här gången utan hitkänsla. Gorillan anser således att de nya låtarma, inte kan mätas med de föregående/Shadazz

 

Gorillan Meddelar

Gorillan låter meddela: "Jag har anklagats för att vara pretentiös... det sårar mig. Det enda jag vill är att sprida fantastisk indiemusik, låta människor få ta del av den alternativa världen - så ha lite förståelse! Ge mig en chans! Lyssna exempelvis på Panda Bears underbara låt "Bros"; den räddade min sommar, nu kan den rädda din vinter!".

Gorillan uppmanar till kamp...

image55


Panda Bear "Bros"Panda Bear - Bros

RSS 2.0