Gorillan Meddelar
Hallå där Gorillan!
Har för mig du har pratat om Amon Duul II förut här på bloggen och att du hade bra koll på kraut i övrigt också. Frågan är nu var man börjar som "oinvigd"? Dels var duuls katalog men också om du har fler tunga tips inom genren? Tack på förhand
Självklart! Kan för det första tipsa om min egen lista över de bästa krautalbumen, men jag återkommer med en bättre introduktion. Det är dock svårt att tala om kraut, eftersom spännvidden är enorm. Angående Amon Düül II, så skulle inte jag börja med dem.
Trevligt!
Jo jag förstår att det inte är lätt men en introduktion är ju just inte mer än en introduktion. =)
Tack på förhand
Yes!! jaaa! I väntan på din introduktion gjorde jag som du sa och kollade in listan. Har börjat med Faust IV. fan va fint.
Håller på att knåpa ihop en introduktion, men publicerar den när jag kommit hem från Berlin. Vill ju att du ska få en bra inkörsport, även om listan presenterar de "bästa" albumen.
Tackar å bockar ödmjukast för att du lägger tid på en inom denna genre ovis man. Historien bakom min fråga är att jag här om dagen funderade lite på varför jag inte har någon musik som liknar kraftwerk vilka jag lyssnat på så länge jag kan minnas. Det är ju ett av mina absoluta favoritband. Och jag kan säga att jag redan nu efter att ha lyssnat igenom Faust IV & So far redan är såld. Självklar favorit är Picnic On A Frozen River, Deu men också så klart inledningsspåret Kraurock. Hehe, också underbart kul den svenska "informationsbandet" på låten Its a Bit of Pain.
Leta även reda på 1971 års självbetitlade debut och efterföljande "Faust So Far". Men den självklara favoriten är ändå "Faust IV", så du har börjat i rätt ende.
Själv älskar jag Neu! Slår allt.
En kort introduktion. Du nämnde Kraftwerk, som bl.a. ynglat av sig i Neu! Både Michael Rother och Klaus Dinger inledde nämligen sina karriärer i nämnda band, och på tal om Rother kan jag tipsa om Harmonia, där även Dieter Moebius och Hans-Joachim Rodelius från Cluster ingår. Samtliga av dessa band är värda att kolla upp, och är du intreserad av ambient är Cluster ett måste. Michael Rothers tre första soloskivor är också intressanta.
Mitt absoluta favoriband är ändå Can, vars skivsläpp mellan åren 1969-1974 är måsten.
"Monster Movie" 1969
"Tago Mago" 1971
"Ege Bamyasi" 1972
"Future Days" 1972
"Soon Over Babaluma" 1974
Kan dessutom tipsa om Ash Ra Tempel, men även om dotterbandet Ashra, som Manuel Göttsching bildade 1974. Här rör det sig om tidig elektronika. I detta sammanhang kan jag även tipsa om Ash Ra Tempel-kollegan Klaus Schulzes soloskivor "Irrlicht" och "Moondawn".
Dessa band borde räcka som inkörsport, men vill du ha fler specifika albumtitlar, så får du säga till. Men som du märker är scenen ganska liten, fast den musikaliska spännvidden är enorm.
Själv ska jag titta närmare på Popol Vuh, men har inte lyssnat tillräckligt för att kunna ge ett säkert tips. Såg du förresten "Nosferatu" i helgen, så hörde du deras musik.
Neu säger du stina. Det måste kollas upp.
Kan inte annat göra än att bocka och tacka mr monkey!!
Jag återkommer säkert med utvärdering.