Ett klassiskt soundtrack...



Gorillan inleder: "Det är få filmer som är mer kända för sitt soundtrack än "Superfly" från 1972, och rent generellt är det nog långtfler som hört Curtis Mayfields filmmusik än sett själva filmen; personligen tillhör denna skiva en av mina absoluta favoriter, där varje låt blivit en klassiker - vill någon försvara albumformatet, borde personen i fråga åberopa den här skivan! Det är nämligen ett album som bör höras från början till slut. Temat är likt filmen, storstadens undre världen, vars sammanhållande länk är droger och drogförsäljning; själva filmen börjar med att knarklangaren Youngblood Priest bestämmer sig för att lägga ner sin verksamhet, men först ska han göra en sista "affär" för att kunna trygga sin framtid. Handlingen är med andra ord allt annat än originell. Tillskillnad från andra 70-tals filmer, är emellertid "Superfly" -likt föregångaren "Shaft"- inspelad  för och av svarta, där fokus förskutits från den vita medelklassen till den svarta underklassen. En markant skillnad gentemot exempelvis "Shaft" är dock filmens samhällsskildrande och realistiska underton - Priest är inte bara en herosik hjälte, utan även en medborgare (likt alla andra)".

Gorillan tillägger: "Filmens överhängade tema speglar givetvis också Mayfields soundtrack, men trots tunga ämnesområden, låter han inte melodierna gå förlorade, vilket bl.a. kan exemplifieras genom "Pusherman" och titellåten "Superfly". Musiken är dessutom tillbakalutad och avslappnad, något som kan förtydligas med en underbar livetagning av "Freddie's Dead" - se och lyssna! Men är musiken bättre än filmen?! Det är hursomhelst ingen tvekan om att "Superfly" är en intressant film, speciellt ur ett samhällskritiskt och maktorienterat perspektiv; den framlyfte, samt upphöjde den del av den amerikanska befolkningen som inte hade synts tidigare. I stort har dock Mayfields soundtrack åldrats bättre - men båda förutsätter varandra!".

Kommentarer
Postat av: hilda

jag hoppas att inte projektet bästa coverlåtar är lagt på is?

2008-03-06 @ 20:23:29
URL: http://www.hilda-n.blogspot.com
Postat av: Gorillan

Nej då! Men jag har svårt att bestämma mig :)

2008-03-06 @ 20:45:10
Postat av: sunvalley

Musiken är bättre. Filmen är, som de flesta blaxploitationfilmer, ganska risigt regisserad och stundtals tråkig.
Men den är på ett sätt bättre än alla gangsterfilmer av och för den vita medelklassen på 70-talet. Och då syftar jag på realismen. Filmen slutar inte med en stor uppgörelse, och är antagligen ett mer trovärdigt tidsdokument än Scarface (eller whatever). Det uppskattas!

2008-03-09 @ 18:12:09
URL: http://sunvalley.wordpress.com/
Postat av: Gorillan

Visst är soundtracket bättre, men de som har möjlighet borde ändå se filmen - det är kul att höra musiken i sitt ursprungliga sammanhang!

2008-03-10 @ 16:32:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0